Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Wallström: ”För dialog med Eritrea”

Margot Wallström (S), utrikesminister.Foto: VILHELM STOKSTAD/TT
förre utrikesministern Carl Bildt (M).Foto: MAJA SUSLIN/TT

Margot Wallström talar om "möjligheter" och Carl Bildt tror på "en ny öppning".

Både nuvarande och förre utrikesministern hoppas att den nya freden mellan Eritrea och Etiopien på sikt ska leda till att den fängslade Dawit Isaak släpps fri.

Ingen vågar komma med tvärsäkra förutsägelser, men de uttrycker en försiktig optimism. Sveriges två ledande utrikespolitiker tror att det färska fredsavtalet mellan Eritrea och Etiopien kan betyda goda nyheter för Dawit Isaak.

Detta för att avspänning kan förbättra situationen för den svensk-eritreanske journalisten och författaren Isaak som sedan 2001 sitter fängslad utan rättegång i Eritrea.

På frågan om vad freden kan innebära för Dawit Isaak svarar förre utrikesministern Carl Bildt (M):

– Det borde möjligtvis kunna innebära en ny öppning. Kanske inte omedelbart, men leder detta till en något mer uppmjukad politisk atmosfär i Eritrea, så kanske det finns utrymme för lite mer av dialog i den frågan. Men det vet jag inte.


LÄS MER:
Glädjebeskedet: Nu börjar flyget gå till Eritrea 

 

Är det sannolikt att man i Eritrea kommer att bli lite mera avslappnad kring saker som politiska fångar?

– Det kan inte uteslutas. För det är klart att väldigt mycket av det väldigt hårda väldet som har varit, framförallt i Eritrea – och det har funnit element av det också i Etiopien givetvis – har varit motiverat av konflikten. Inte minst i Eritrea behovet av att mobilisera väldigt många värnpliktiga som man har tvingat till fronten, vilket ha lett till flyktingar, säger Bildt. 

– Om det trycket släpper, kanske det blir en lite annan inställning. Landet behöver ju kontakter med omvärlden och hjälp och investeringar och sådant också, säger han.

Kan Margot Wallström och svenska UD göra någonting för att förbättra situationen nu?

– Jag vet absolut ingenting om vad UD gör för ögonblicket. Men jag vet ju hur UD arbetar, och UD har kontinuerligt och med väldigt stora insatser följt upp varje tänkbart råd och varje tänkbar möjlighet. Det gjorde man under min tid och jag är alldeles övertygad om att man gör det nu, säger Carl Bildt.

Utrikesminister Margot Wallström (S) hoppas freden ska ge "möjligheter". På frågan om det nu kan bli en öppning i fallet Isaak svarar hon:

– Vi ser mycket positivt på försoningen mellan Etiopien och Eritrea och stödjer helhjärtat den processen. Det är vår förhoppning att alla möjligheter med en löst konflikt ska tillvaratas.

– Vi fortsätter våra ansträngningar för att få Dawit Isaak fri med oförminskad kraft. Vi för en bred dialog med Eritrea om bilaterala, regionala och internationella frågor.

 

LÄS MER: Löfvens besked om Dawit efter freden

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.