DYR I DRIFT. Margot Wallström får 292 000 kronor per månad i lön och bidrag. Foto: Magnus Jönsson
DYR I DRIFT. Margot Wallström får 292 000 kronor per månad i lön och bidrag. Foto: Magnus Jönsson

Wallström får 55 000 i bidrag - varje månad

Publicerad
Uppdaterad
Här är anledningen till att Margot Wallström kan plocka ut flera miljoner i EU-pension.
Hon tjänar 237 680 kronor i månaden.
Utöver lönen får hon 55017 i olika bidrag och tillägg.
Bara bidragen för barnen ger henne drygt 11 000 i månaden.
I går avslöjade Expressen att Margot Wallström får ett avgångsvederlag på fem miljoner kronor efter att hon avgår senare i år. Hon får dessutom 1,2 miljoner om året i pension efter att hon fyllt 65.
Men hon behöver inte vänta på avgångsvederlaget för att de stora pengarna ska rulla in. Redan nu har hon som EU-kommissionär en lön på knappt 300000 kronor i månaden. Det är nästan tre gånger så mycket som en svensk minister tjänar, och mer än dubbelt så mycket som Fredrik Reinfeldt.

Lång rad tillägg

Grundlönen ligger på strax under 240000 kronor i månaden. Utöver den får också Margot Wallström en lång rad bidrag och tillägg. Bara tillägget som ska täcka ökade kostnader på grund av utlandsboende ger henne mer än 35000 i månaden.
Hon får cirka 3600 kronor i månaden i barnbidrag för sin yngsta son, och ytterligare 2500 för att han går i skolan. För sin äldsta son, som är vuxen och studerar i Sverige, får hon 5000 kronor i månaden i "utbildningsbidrag". Hon får till och med bidrag för att hennes make bor tillsammans med henne i Bryssel och inte har något jobb, 1700 kronor i månaden.

Vill inte kommentera

Margot Wallström själv vill inte ge några kommentarer till Expressens avslöjande om avgångsvederlaget och pensionen.
- Hon tycker inte det är något att kommentera. Det är väl ganska självklart att man har ett avgångsvederlag och en pension när man har jobbat tio år på ett jobb, säger Eva Hedlund, pressekreterare hos Margot Wallström.

Sahlin vill diskutera

Men partikollegan, s-ledaren och bästa vännen Mona Sahlin tycker att det finns anledning att diskutera lönerna i EU.
- För svenska förhållanden är de helt orimligt höga. Margot har jobbat där i tio år nu som kommissionär och är väl medveten om själv, kan jag säga, att lönen är fruktansvärt hög, sade Mona Sahlin till TV4 i går.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag