Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Wallström efterlyser starkare Sverige i FN

Wallström beskriver ett fördjupat samarbete med exempelvis Finland, baltiska länder och Nato, snarare än ett medlemskap i Nato.
Foto: Axel Öberg
– Det är vägen framåt, och vi agerar förstås via EU. Vi tycker att det är det viktigaste vi kan göra nu, säger Wallström.
Foto: Axel Öberg

Utrikesminister Margot Wallström (S) efterlyser ett starkare Sverige i FN i ett läge där världspolitiska utmaningar snabbt tornat upp sig. Moderaternas utspel om Natomedlemskap förvånar däremot inte, säger hon till Expressen.

Moderaterna har redan varit för ett Natomedlemskap men M:s säkerhetspolitiska arbetsgrupp vill i sitt utspel i SvD i dag se en ”färdplan” mot medlemskap redan efter nästa val, gärna tillsammans med Finland. Den S-ledda regeringen har varit av en annan åsikt och har försvarat alliansfriheten något regeringen håller fast vid, säger Wallström.

– I en sådan orolig tid som vi lever i nu står regeringen fast. Vi svajar inte, vi har valt säkerhetspolitisk linje, säger Wallström till Expressen efter hennes linjetal på Utrikespolitiska institutet i Stockholm.

Wallström beskriver i stället ett fördjupat samarbete med exempelvis Finland, baltiska länder och Nato.

– Det är vägen framåt, och vi agerar förstås via EU. Vi tycker att det är det viktigaste vi kan göra nu, säger Wallström.

Efter vårens försvarsuppgörelse med M, C och KD ska den svenska regeringen låta utreda olika internationella samarbeten. Att ta ställning till ett svenskt Natomedlemskap är däremot inte med i uppdraget.

Stor utmaning för Europa

Under sitt linjetal presenterade Wallström sin vision för den svenska utrikespolitiken under de kommande fyra åren.  Wallström beskrev först de utmaningar EU står inför, inte minst utifrån den djupa ekonomiska och politiska kris Europa genomlidit sedan 2008. Samtidigt utgör ”Rysslands aggressionshandlingar” mot Ukraina den enligt Wallström största utmaningen för Europa sedan kalla kriget.

Mellanösterns många oroshärdar och inte minst jihadistgruppen IS härjningar där pekades också ut som stora utmaningar, både i form av blodiga väpnade konflikter men också mot bakgrund av flyktingkatastrofen på Medelhavet. Wallström beskriver ett ”enormt” mänskligt lidande som kräver ett samlat europeiskt agerande.

Sverige har, tillsammans med bland annat Italien, efterlyst utökat stöd från andra EU-länder i flyktingfrågan. Men regeringen är också stolt över sin politik, säger Wallström.

– Jag vill att alla ska veta att Sverige gör sin del och med därtill.

Avfärdar att det skulle finnas motsättningar

Wallström vill också stärka Sveriges roll i FN. Den nuvarande regeringen har ibland beskrivits som mer FN-fokuserad än den förra, som anses ha varit med inriktad på EU. Wallström avfärdar dock att det skulle finnas någon motsättning där.

På kort tid har mycket i Sveriges närmaste omgivning förändrats och det på ett farligt sätt, avslutade Wallström. Samtidigt uppstår nya säkerhetspolitiska utmaningar.

– Men vi måste ändå ha hopp. Vi har en skyldighet att ha hopp, om inte annat för barn och barnbarn.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.