Locket på från UD: ”Vi får inte yppa någonting”

Nordkoreas ambassad i Stockholm under lördagen.
Foto: Janne Åkesson/Swepix
Margot Wallström efter mötet med Nordkoreas utrikesminister på Villa Bonnier.
Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho på väg in i mötet.
Foto: SVEN LINDWALL
Margot Wallström
Foto: SVEN LINDWALL
Kent Härstedt.
Foto: Riksdagen
1 / 7

Mystiken kring den nordkoreanske utrikesministerns Sverigebesök fortsatte under lördagen.

– Det var en bra och konstruktiv stämning, sa Margot Wallström efter lördagens möten. Vi får se vad som händer härnäst. 

Men vad som händer under lördagen är mycket oklart. De som är med i samtalen har belagts med munkavle av UD:

– Vi får inte yppa någonting om vad vi gör för någonting just nu, säger riksdagsmannen Kent Härstedt (S), som finns med under samtalen, till Expressen. 

Under lördagen avslutas samtalen med den nordkoreanske utrikesministern.

Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho besöker Sverige sedan i torsdags kväll, men exakt vad som har framkommit i samtalen med Margot Wallström och Stefan Löfven är oklart. 

Besöket var planerat att avslutas under fredagen, men ska ha förlängts till på söndag. 

När Expressen pratar med riksdagsmannen Kent Härstedt (S), med lång erfarenhet av Nordkorea, är han mycket fåordig om besöket:

– Nordkoreas utrikesminister är kvar i Sverige, men hur länge vill jag inte uttala mig om.

Under torsdagskvällen hölls en arbetsmiddag på utrikesdepartementet med bland andra utrikesminister Margot Wallström, kabinettssekreterare Annika Söder och Kent Härstedt.

Margot Wallström efter mötet med Nordkoreas utrikesminister på Villa Bonnier.
Foto: Janne Åkesson/Swepix

UD: ”Har ingen information”

På UD var man under fredagen obenägna att kommentera vad som händer under besöket.

– Vi har ingen information från det mötet. Det kommer någonting när samtalen är slut, då gör vi en sammanfattning av samtalen, säger Katarina Byrenius Roslund, presskommunikatör vid UD.

Dock valde Margot Wallström på fredagsförmiddagen att uttala sig i DN.

– Hela världen följer situationen på koreanska halvön. Den är viktig för oss alla. Just nu behövs det dialog. Vi är glada att vi kan ha det här mötet.

– Vi är inte naiva på något sätt. Vi tror inte att vi kan lösa den här frågan. Det är upp till parterna att lösa den.

Detaljerna har hållits hemliga

På fredagskvällen blev tidigare statsministern Carl Bildt intervjuad av CNN där han uttalade sig om mötet. Carl Bildt berättade vad man hoppas få ut av mötet med Nordkoreas utrikesminister. 

– Det vi hoppas få ut av den är processen är en fortsättning på återhållsamhet.  Ingen förväntar sig snabba resultat på en månad. Det gäller att mötet inte misslyckas utan att det blir en fortsatt process, säger han till CNN. 

Nordkorea ska ha lovat att så länge diplomatiska samtal pågår så kommer inga missil- eller kärnvapentester att genomföras. Men i USA har många ställt sig frågande till varför Donald Trump ska träffa en diktator. 

– Jag tror att det är bättre än om vi är mot en rak kurs mot Armageddon vid koreanska halvön. Att undvika det är mycket bättre, säger Carl Bildt till CNN. 

"Är ju en känslig fråga"

Vad som kommer att hända under lördagen är UD ovilliga att uttala sig om.

– Jag får hänvisa till pressmeddelandet vi har skickat ut, säger Katrina Byrenius Roslund, presskommunikatör vid UD. men jag har ingen information om vad som händer i dag. 

Riksdagsmannen Kent Härstedt (S), som är med under besöket, säger under lördagen att de inte får uttala sig:

– Vi får inte yppa någonting om vad vi gör för någonting just nu, jag är ledsen. Jag kan inte säga någonting. 

Inte heller Margot Wallströms pressekreterare Erik Wirkensjö vill berätta något om vad som kommer att hända:

– Nej, några detaljer om "var när och hur" – det kan jag inte ge, tyvärr. 

Vad är orsaken till att det är så hemligt?

– Det är ju en känslig fråga, kan man säga. Så vi ligger ganska lågt i den mån det går. Men någonting kommer vi att säga när det här är avslutat, säger Erik Wirkensjö. 

Detaljer hålls i en snäv krets

Alla detaljer kring besöket i Sverige hålls i en mycket snäv krets, men inför mötet sa Margot Wallströms pressekreterare Pezhman Fivrin att överläggningarna ska beröra både "stort och smått". 

– Det är viktiga frågor som står på dagordningen. Sverige har en unik närvaro på koreanska halvön, och det är naturligt för oss att göra vad vi kan för en dialog och en fredlig lösning i den här frågan.

Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho före mötet med Margot Wallström.
Foto: SVEN LINDWALL

– Det handlar också om hur man skapar avspänning och möjliggör för dialog mellan olika parter. Nu pratar vi inte bara om relationen mellan USA och Nordkorea, utan Nord- och Sydkorea som ser bättre ut än på länge med dialogen under OS, och man kommer prata om hur man ska fortsätta med det.

Erfaren diplomat med på resan

Enligt den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap följer Choe Kang-Il, en erfaren diplomat med fokus på USA, med på resan. Något som skulle kunna tyda på att de söker kontakt med USA, menar nyhetsbyrån.

– Vi kan inte utesluta möjligheten av en kontakt mellan Nordkorea och USA, har en Peking-källa förklarat fört nyhetsbyrån.

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un och USA:s president Donald Trump kan komma att träffas i maj för att diskutera konflikten mellan länderna.

Mötet i Stockholm ses som ett krattande i manegen inför det storpolitiska mötet.

”I en konstruktiv anda”

Förhandlingarna mellan Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho och utrikesminister Margot Wallström kommer att pågå längre än planerat, och tar också lördagen i anspråk.

– De förs i en mycket konstruktiv anda. Tonen är väldigt bra, vi vet vad som måste göras för att få resultat och de förstår vad som krävs. Stämningen är god och Sverige är uppskattat, säger en källa med insyn i samtalen till DN.

Detaljer om innehållet i vad som diskuteras hålls dock hemliga. Detta med hänsyn till förhandlingarnas känslighet, men en rad punkter avverkas nu.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.