Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Wallström diskuterade säkerhet med Lavrov

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Utrikesminister Margot Wallström diskuterade säkerhetsfrågor med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov på måndagen.
Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.
Foto: BRAMBATTI PERI / AP ANSA POOL

Margot Wallström och Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov diskuterade säkerhet och incidenter vid Rysslands ambassad på måndagen över telefon, skriver SVT Nyheter. 

I januari kritiserade Rysslands utrikesdepartement säkerheten vid landets ambassad i Stockholm, efter en mans upprepade intrång vid "Ryska huset" på Lidingö.

När Margot Wallström talade med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov på måndagen via telefon ska ämnet återigen ha dykt upp. 

Ryska utrikesministeriet twittrade på tisdagen att den svenska utrikesministern beklagade incidenterna vid Rysslands ambassad och handelsdelegation i Stockholm.

UD:s presskommunikatör Katarina Byrenius Roslund vill dock inte bekräfta vilka incidenter det handlar om.

I ett mejl till SVT Nyheter skriver hon: "Det har förekommit incidenter kopplade till Rysslands ambassad i Stockholm. Vi går inte närmare in på dessa incidenter. Utrikesministern framförde under samtalet med utrikesminister Lavrov att vi tar dessa händelser, liksom alla händelser som hotar eller skulle kunna hota utländska beskickningars säkerhet, på största allvar." 


LÄS OCKSÅ: Rysslands hårda ord efter attack mot ambassaden


Flera gripanden vid ambassaden

I januari häktades en man i 40-årsåldern, misstänkt för grovt olaga intrång och skadegörelse. Övervakningsbilder visar hur mannen slagit sönder en övervakningskamera med en hockeyklubba vid ett tillfälle och slagit på en diplomatregistrerad bil vid ett annat.  

I anmälan beskrivs den häktade mannen som mycket aggressiv och utåtagerande. 


LÄS OCKSÅ: Man erkänner angrepp mot ryska ambassaden 


Utrikesministrarna diskuterade också säkerhetsfrågor i Östersjön, bilaterala frågor och aktuella dagordningspunkter i FN:s säkerhetsråd under måndagen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.