Margot Wallström i Elfenbenskusten.
Margot Wallström i Elfenbenskusten.

Wallström: "Det skulle aldrig fungera för mig"

Publicerad

Hon hade blivit partiledare om hon själv velat.

I stället arbetar ex-ministern Margot Wallström, 57, för FN med att förhindra sexuellt våld under och efter konflikter.

I en intervju för Icon Magazine - som följt henne under en resa i Elfenbenskusten - pratar hon ändå om inrikespolitik, och recenserar statsminister Fredrik Reinfeldt:

- Han är seriös. Han tar sitt arbete på allvar. Jag tycker att det är sympatiskt.

Margot Wallström kommer snart hem igen. Efter nästan fjorton år i exil från svensk partipolitik. Många hoppas att hon då ska bli en del av nya partiledaren Stefan Löfvens lag. Men så blir det sannolikt inte.

Den politiska debatten här hemma är inget för henne - längre.

- Den intresserar mig så lite. Så himla lite. Jag vill bara prata om substansfrågorna. Men det här debatterandet, alltså... nej, säger hon till Icons journalister Anders Rydell och Calle Stoltz, som följde med Wallström på en resa i Elfenbenskusten.

 

Slutat att förvånas

Ex-ministern är där i sitt uppdrag som FN:s särskilda representant för att förhindra sexuellt våld under och efter konflikter.

På sina resor i mötena med offren har hon hört så mycket att hon slutat förvånas av grymheterna.

- När man är på Starbucks och folk klagar över att deras kaffe har för lite hasselnötssmak. Då vill man bara säga "Åk till Kongo för helvete".

Margot Wallström slutade för länge sedan att kommentera inrikespolitik. Men i reportaget i nya numret av Icon, som släpps på måndag, gör hon det igen:

- I dag är politiken helt medialiserad. Kraven på politiker är mycket högre.

- Det är jättebra att gubbväldet störtas, men det är inte bra om man går för långt åt andra hållet heller. Att alla ska vara unga och tv-mässiga. Det blir ytligt! Det blir de som kan prestera bäst soundbites som lyckas.

 

Återvänder hem

Det faktum att många inom Socialdemokraterna gång på gång vädjat om att hon ska komma hem och rädda partiet, som ny partiledare - kommenterar hon så här:

- Man kan inte komma när plikten kallar. Det går inte till så. Övertygelsen måste komma inifrån. Man måste känna att det är rätt från början. Det skulle aldrig fungera för mig. Aldrig! Man måste vilja vara där på toppen.

I april går FN-mandatet ut och Margot Wallström återvänder hem.

- Hädanefter krävs det nog att jag gör något som går ihop med min familj. Annars har jag nog snart ingen längre, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag