"Wallström är inte välkommen tillbaka"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Margot Wallström.
Foto: Lisa Mattisson Exp
Den saudiske kungen Salman bin Adbul Aziz.
Foto: Jacquelyn Martin

HAINAN, KINA. Den saudiske kungen hade flera krav inför försoningsmötet, kan Expressen nu avslöja.

Stefan Löfven uppfyllde dem - åtminstone delvis - och ambassadören återvänder till Stockholm.

- Men Margot Wallström är inte välkommen till huvudstaden Riyad framöver, uppger en diplomatkälla för Expressen.

Källor i regeringshögkvarteret Rosenbad uppger nu att Saudiarabien krävde att en ”tydlig svensk ursäkt” skulle framföras på plats i Riyadh av en ”erfaren diplomat på minst ministernivå” - dock inte av Margot Wallström.

- Hon är fortfarande inte välkommen dit. Det hon har sagt gör henne omöjlig i flera länder i Arabvärlden under lång tid framöver, säger en diplomatkälla.

Exakt vad som sades mellan regeringens sändebud Björn von Sydow och den saudiske kungen är hemligt, men inför mötet ställde Saudiarabien en rad krav.

Ett av dem var att sändebudet skulle ha med sig en ”tydlig svensk ursäkt”.

Först efter att en sådan framförts kunde det bli aktuellt att låta den saudiske ambassadören återvända till Stockholm, var beskedet.

Skickade erfaret namn

Stefan Löfven vågade inte skicka en diplomatisk oerfaren minister till Riyadh. Risken hade då varit stor att krisen i stället förvärrats.

Därför gick uppdraget till den tidigare talmannen i riksdagen, Björn von Sydow.

Enligt uppgifter till Expressen har även den nuvarande talmannen Urban Ahlin varit betydelsefull, liksom Investors ordförande Jacob Wallenberg.

Urban Ahlin bekräftade nyligen för Expressen att en saudisk delegation med parlamentariker ska tas emot i riksdagen nästa månad - en viktig signal om att bråket med Saudiarabien inte omfattat hela det officiella Sverige.

Statsminister Stefan Löfven kommenterade på lördagen försoningsmötet med Saudiarabien under sitt besök på den sydkinesiska ön Hainan, där han tidigare i dag mötte Kinas president.

- Vi har förklarat att vi beklagar om det är någonting som har uppfattats som att vi kritiserat islam, vilket vi aldrig har gjort. Vi har den största respekt för religionen islam, och likaså om det är någonting som uppfattats som en förolämpning mot Saudiarabien. Det har självfallet inte varit åsikten.

Kan du se att det har förekommit sådana missförstånd?

- Det har ju varit skriverier i sociala medier om att vi skulle ha kritiserat islam, vilket vi aldrig någonsin har gjort, och vi tänker inte göra det heller. Vi har den största respekt för den religionen. Men den typen av spekulationer har förekommit.

Tror du att Saudiarabien har tagit intryck av vad Sverige har sagt om att sluta tortera bloggare och avrätta människor?

- Den frågan ska självfallet ställas till dem, men vi står upp för de mänskliga rättigheterna. Det är oerhört viktigt för oss att göra det. Och samtidigt står vi också upp för att vi vill utveckla samarbetet med Saudiarabien.

Investors ordförande Jacob Wallenberg markerade på lördagen mot utrikesminister Margot Wallström genom att tacka statsministern, kungen och sändebudet Björn von Sydow för deras insatser:

”Jag tror att dialog och närvaro är vägen framåt”, skriver han.

Utrikesminister Margot Wallströms pressekreterare Erik Boman säger till Expressen om uppgifterna:

– Vi gör inga fler kommentarer utöver vad vi sade under lördagens pressträff. Det förekommer så många uppgifter och vi kan inte kommentera allt.

En diplomatkälla säger till Expressen att Margot Wallström inte är välkommen till Riyad. Vad är er kommentar?

– Det finns ingen anledning att kommentera det. Vi kan bara konstatera att vi är på väg mot en normaliseringsprocess med Saudiarabien och att den saudiske ambassadören kommer tillbaka till Stockholm, säger Erik Boman.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.