Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Wallström: "Ännu en meningslös attack"

<p>"I vad som kan vara en attack i Berlin dödades och skadades oskyldiga människor mitt i förberedelserna inför julfirandet", säger statsminister Stefan Löfven i ett uttalande.<br></p>Foto: Pontus Lundahl/Tt / TT NYHETSBYRÅN
"Mina tankar går till alla som påverkas", skriver Sveriges utrikesminister Margot Wallström på Twitter efter händelsen i Berlin.Foto: Patrik C Österberg / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /
Sent på måndagskvällen var motivet till händelsen fortfarande okänt.Foto: Sean Gallup / GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPE

Den "svarta måndagen".

De tragiska händelserna avlöste varandra under eftermiddagen och kvällen den 19 december.

– Det som skett i kväll är fruktansvärda händelser, säger statsminister Stefan Löfven i ett uttalande.

USA:s nyvalda president Donald Trump beskyllde "islamistiska terrorister" för "slakt" av kristna i Berlin, enligt AFP – innan någon sådan information kommit från offentligt tyskt håll.

Sent på måndagskvällen var reaktionerna många, framför allt på det som hänt i Berlin. Stefan Löfven, statsminister, valde även att lyfta mordet på Rysslands ambassadör i Ankara.

– Det som skett i kväll är fruktansvärda händelser. I vad som kan vara en attack i Berlin dödades och skadades oskyldiga människor mitt i förberedelserna inför julfirandet. I Ankara har Rysslands ambassadör mördats, ett angrepp på diplomaters möjligheter att säkert företräda sina länder. Ytterligare två avskyvärda dåd läggs till 2016, säger han i ett uttalande.

Löfven: "Tänker på anhöriga som sörjer"

Han säger också att inga svenskar uppges ha skadats i attackerna.

– Jag tänker i kväll på alla de familjer och anhöriga som sörjer, liksom de länder som drabbats. Regeringen följer situationen noga. Vi står i nära kontakt med både tyska och turkiska myndigheter och har för närvarande inga uppgifter om att svenskar skadats i attackerna.

Vice statsminister och Miljöpartiets ena språkrör Isabella Lövin skriver på Twitter att det nu är viktigare än någonsin att stå upp för demokratin.

 

 

 

 

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt vill också värna demokratin.

 

 

 

 

Fler reaktioner från svenska politiker

Margot Wallström, Sveriges utrikesminister, skrev om "förfärliga nyheter från Berlin i kväll. Ännu en meningslös attack som dödar civila under 2016. Mina tankar går till alla som påverkats."

 

 

 

 

Även hennes företrädare på utrikesministerposten, Carl Bildt, tog till tangentbordet för att visa sitt deltagande. Men den tidigare M-ledaren var återhållsam i sina slutsatser av vad bakgrunden till händelsen kunde vara.

"Fruktansvärd tragedi på traditionell julmarknad i Berlin, men jag skulle tveka att gå längre innan vi vet mer", skrev han på måndagskvällen.

 

 

 

 

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra: "Hemska rapporter från Berlin. Många tankar till offer och familjer".

 

 

 

 

Donald Trump: "Islamistisk terror"

USA:s nyvalda president Donald Trump beskyllde "islamistiska terrorister" för "slakten" av kristna i Berlin, enligt AFP.

Detta innan någon information om motiv eller gärningsman kommit från offentligt tyskt håll.

– Oskyldiga civila mördades på gatorna när de förberedde sig för att fira jul. IS och andra islamistiska terrorister fortsätter slakta kristna i deras samhällen och på tillbedjansplatser som en del av deras globala jihadism. De här terroristerna och deras regionala och världsomspännande nätverk måste förstöras från jordens yta, ett uppdrag vi kommer genomföra med alla våra frihetsälskande partners, säger han i ett uttalande.

Han skrev också en tweet där han kopplade samman dåden i Turkiet, Schweiz och Tyskland.

 

 

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.