Tomas Nilsson är det juridiska ombud som Margot Wallström anlitat. Foto: Sven LindwallTomas Nilsson är det juridiska ombud som Margot Wallström anlitat. Foto: Sven Lindwall
Tomas Nilsson är det juridiska ombud som Margot Wallström anlitat. Foto: Sven Lindwall
Margot Wallström. Foto: Thierry TronnelMargot Wallström. Foto: Thierry Tronnel
Margot Wallström. Foto: Thierry Tronnel

Wallström anlitar juridisk ombud

Publicerad

Även om Margot Wallström inte är misstänkt för brott har hon anlitat ett juridiskt ombud, den rutinerade advokaten Tomas Nilsson.

Han tror att åklagaren Alf Johanssons utredning kommer att gå fort.

– Det borde ganska raskt gå att säga att här föreligger det inget mutbrott, säger Nilsson till TT.

Rekvisiten – kraven i lagen – är inte uppfyllda, hävdar han. Exempelvis anser advokaten att det inte är rimligt att Kommunal kan påverka Wallström i hennes arbete.

– Här har vi en utrikesminister på ena sidan, och på den andra fackförbundet Kommunal, det svenskaste man kan tänka sig nästan.

Andra bedömare har dock bland annat påpekat att regeringen fattar sina beslut gemensamt i alla ärenden.

Det finns heller inget tjänstesamband beträffande förmånen – lägenheten, anser Nilsson.

– Om det i stället finns ett vänskapsförhållande, som är skälet till att man har kommit i kontakt med varandra, då föreligger inget mutbrott säger advokaten.

Ett vänskapssamband är just vad det handlar om här, hävdar Nilsson.

– Det är ganska uppenbart att det är två personer eller parter som tillhör samma politiska rörelse och att Kommunal har velat hjälpa till mot den bakgrunden – inte för att Kommunal har velat påverka utrikesministern.

 

TT

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag