Margot Wallström. Foto: Magnus Jönsson
Margot Wallström. Foto: Magnus Jönsson

Wallstöm ger sig in i fildelningsdebatten

Publicerad
Uppdaterad
EU-kommissionär Margot Wallström kastar sig in i internet- och fildelningsdebatten. I ett brev till EU-kommissionens chef José Manuel Barroso uppmanar hon EU att agera.
Margot Wallström har tagit intryck av den intensiva debatt som pågår om internet, inte minst i Sverige. I ett brev till sin chef, EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso, uppmanar hon honom att ta initiativet, att lägga örat till marken och lyssna. Hon anser att frågor om individuella rättigheter, upphovsrätt, konsumentaspekter och brottsbekämpning på internet behöver angripas på ett nytt och bredare sätt.

Beskriver svensk debatt

"Oavsett hur vi går vidare, hoppas jag att du håller med om att kommissionen har en roll att spela och att vi måste ta initiativet", skriver Wallström i brevet som TT läst.
Hon lyfter fram att det är en viktig generationsfråga och skriver om den intensiva debatten i Sverige, som till och med lett till att ett parti kan gå till val på rättigheter för internetanvändare.
Men Wallström tar inte ställning specifikt i den fråga som diskuterats häftigast under våren, skrivningarna om internetanvändares rättigheter som oväntat stoppade godkännandet av det omfattande telekompaketet som syftar till ökad konkurrens på telekommarknaden.
En majoritet i EU-parlamentet valde i början av maj att inte ställa sig bakom en färdig kompromiss med EU-ländernas regeringar. Parlamentarikerna anser att det ska krävas en rättslig prövning innan någon får stängas av från internet.

Ingen större brådska

Medlemsländerna kan nu välja att köpa parlamentets ståndpunkt, men det är inte särskilt troligt med tanke på att Frankrike just har antagit en ny lag som gör det möjligt att stänga av internetanvändare om de bryter mot upphovsrättsreglerna tre gånger.
Troligare är att det blir förlikningsförhandlingar mellan de olika EU-institutionerna. I mitten av juni väntas parlamentet formellt lämna över sitt utlåtande och då har medlemsländerna fyra månader på sig att agera. Enligt uppgifter till TT har de ingen större brådska, bland annat eftersom ett nytt EU-parlament kommer att ta plats efter valen 4–7 juni.

Maria Davidsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag