Wallin om boken som kan ge henne fängelse: Risk jag tar

Så här sa Cissi Wallin, åtalad för grovt förtal, till Expressen TV efter rättegången i december 2019.
Journalisten Cissi Wallins släpper boken ”Allt som var mitt” den 25 augusti men redan nu toppar den sajten Bokus lista över mest sålda inbundna böcker.
Foto: Alex Ljungdahl / Expressen
Fredrik Virtanen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Cissi Wallins bok ”Allt som var mitt” kommer ut den 25 augusti.

I sin nya bok upprepar Cissi Wallin de anklagelser som gett henne en villkorlig dom för grovt förtal – väl medveten om att hon kan hamna i fängelse den här gången.

– Det kan ju hända. Men det går inte att gå runt att tänka på det varje dag, säger hon.

– Det framstår som osannolikt att den skulle gå fri bara för att han inte nämns med namn, säger tryckfrihetsexperten Nils Funcke.

Journalisten och Expressenskolumnisten Cissi Wallins bok ”Allt som var mitt” kommer ut den 25 augusti men toppar redan Bokus lista över mest sålda inbundna böcker.

I boken upprepar Wallin sin anklagelse mot journalisten Fredrik Virtanen om att han ska ha våldtagit henne år 2006. Hon polisanmälde honom 2011 men året därpå lades utredningen ner i brist på bevis. Virtanen har hela tiden nekat till alla anklagelser.

– I den ena vågskålen ligger det fria ordet. I den andra ligger enskildas rätt till integritet och heder. I det här fallet en mäktig person som har haft en offentlig roll. För mig har valet aldrig varit svårt: Jag tycker att det fria ordet väger tyngre, säger Cissi Wallin.

Cissi Wallin på väg uppför trapporna i Stockholms tingsrätt inför förhandlingen hösten 2019.
Foto: ANETTE NANTELL / DN TT NYHETSBYRÅN
Cissi Wallin intervjuas av Expressen under rättegången mot Martin Timell.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Fredrik Virtanen nämns inte vid namn, men det valet har Wallin inte gjort av juridiska skäl, utan av stilistiska, säger hon.

– Det finns inget värde för mig i att droppa namn, inte hans heller. Det är redan gjort. Nu ville jag berätta den större historien.

”Risk jag är medveten om”

Cissi Wallin ger ut boken på eget förlag sedan förlaget Atlas drog sig ur projektet i början av sommaren. En jurist som på förlagets uppdrag läst manuset bedömde att hon löpte stor risk att dömas till fängelse för grovt förtal.

”Det är ingen risk vi på förlaget vill utsätta någon av våra författare för”, skrev förlagschefen Tove Leffler i ett sms till Expressen.

– Det är en risk jag har varit medveten om hela tiden, och jag hade uppfattningen att förlaget också tänkte så, säger Cissi Wallin.

I vintras dömdes hon i tingsrätten till villkorlig dom och dagsböter för grovt förtal mot Fredrik Virtanen för att ha publicerat anklagelsen om våldtäkt på Instagram och Facebook vid flera tillfällen under 2017 och 2018. Båda överklagade domen, och målet har inte avgjorts i hovrätten.

Kammaråklagare Daniel Suneson, som åtalade Wallin för inläggen, anser att det är för tidigt att säga om även boken ska bli föremål för allmänt åtal.

– Jag har inte läst boken, och det finns ingen anmälan om förtal, säger han.

Experten: Cissi Wallin kan få fängelse

Journalisten och tryckfrihetsexperten Nils Funcke har läst boken. Han tror att det mest sannolika är att åklagaren inväntar hovrättsdomen innan han tar ställning till ett eventuellt nytt åtal.

– Om domen i tingsrätten skulle stå sig håller jag för troligt att man fäller även boken. Det framstår som osannolikt att den skulle gå fri bara för att han inte nämns med namn. Det är ändå ett utpekande, säger Funcke.

Döms hon till fängelse då?

– Sannolikt är det så. Hon har ju fått villkorlig dom en gång. Genom att hon nu framhärdar är det högst sannolikt att det utdöms ett fängelsestraff. 

Expressen har sökt Fredrik Virtanen och hans advokat Monique Wadsted men ingen av dem vill kommentera huruvida de kommer att agera med anledning av bokutgivningen.


Läs utdraget från boken Allt som var mitt

”Stockholm, 9 december 2019.

Mobilen ringer oavbrutet, sms:en väller in. I Stockholm är det årets kanske mörkaste eftermiddag. All media vill ha en kommentar om det som just hänt.

Jag sitter i en taxi på väg mot radiohuset, för att vara gäst i ett av deras mest lyssnade program – Studio Ett. Jag har just blivit dömd för ett grovt brott.

Det är mitt livs allra första dom.

Det luktar flottigt hår och micrad matlåda i radiohusets foajé, den som ligger i en grå cementklump på Gärdet i Stockholm. Några adventsljusstakar flimrar trött i fönstren. Någon med passerkort visar mig upp till studion där vi skall spela in. De vågar inte ha mig live i P1, så som de gör med nästan alla andra gäster. Programmets producent har meddelat i ett sms att man inte kan ta några juridiska risker.

När jag krånglat mig upp genom radiohusets alla trappor och korridorer till Studio Etts lokaler samlas genast några ur redaktionen kring mig. De pratar i munnen på varandra och följer mig hack i häl in i den lilla studion.

– Nämn inga namn! uppmanar en person med svettpärlor i pannan.

– Säg inget som kan uppfattas som ett nytt förtal! ropar en annan med gäll röst.

Programledaren bläddrar i sina papper och säger uppfordrande, innan hon sträcker fram handen för att hälsa:

– Nu är det viktigt att du inte går in på för många detaljer.

Jag blir förvirrad. Jag är inbjuden för att prata om en dom mot mig, men får inte berätta om vad domen faktiskt handlar om?

Vi sätter oss ner i de knarriga stolarna och den röda lampan tänds, programledaren börjar prata. Hon både spänner blicken i mig och flackar med den på samma gång. Det känns som om hon suger ut allt syre i rummet i ett enda andetag.

Någon minut in i intervjun känner jag mig som en utrikesminister som ska ställas till svars för Sveriges inblandning i vapenaffärer i ett fattigt land. När jag kallar mig själv brottsoffer avbryter programledaren snabbt och säger:

– Fast juridiskt sett är du ju inget brottsoffer.

Det är då det slår mig med full kraft – nu är det jag som ses som en förövare, dömd för ett grovt brott.

Domen gick ut till alla som beställt den, inklusive mig och min advokat, samtidigt. Det brakade loss för mindre än två timmar sedan. Programledaren, en snart pensionerad kvinna som är en av Sveriges Radios mest erfarna journalister, frågar mig om mitt samvete. Hon frågar om min självrannsakan och om mina skuldkänslor. Hon tar upp den påstådda skada mitt brottsoffer lidit av mitt brott. Hon betonar mitt ansvar för att unga människor nu kan, som hon säger, ”inspireras” att hitta på vad som helst, om vem som helst, och lägga upp på internet. Jag försöker parera.

– Nej, man ska inte kunna ljuga om vad som helst och vem som helst öppet på internet. Men jag har berättat min historia och vad som ...

Programledaren avbryter igen:

– Ja, det är ju en sanning du då hävdar, men rent juridiskt så är han ju ingen förövare.

Hon upprepar den frasen så många gånger att det känns som att befinna sig i en dålig sketch.

”Rent juridiskt så ...”

Jag är yr och kraftlös. Det är som att ropa i ett vakuum, det finns ingen öppning för förståelse.

Jag känner i hela kroppen att allt det vi pratat om under metoo rivs sönder.

Vinden har vänt.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.