Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Wallin: ”Är fullt övertygad om vad jag har råkat ut för”

Står åtalad för grovt förtal av Fredrik Virtanen.
Cissi Wallin anländer till rätten.Foto: FREDRIK PERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Cissi Wallin anländer.Foto: FREDRIK PERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Cissi Wallin.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Fredrik Virtanen.Foto: ANDERS WIKLUND / TT NYHETSBYRÅN

På torsdagen började rättegången mot kolumnisten Cissi Wallin som står åtalad för grovt förtal av Fredrik Virtanen.

Den tidigare Aftonbladet-krönikören har av Cissi Wallin anklagats för våldtäkt – och Virtanen kräver skadestånd på 260 000 kronor. 

– Mitt stora och enda syfte har varit att berätta sanningen och berätta om det maktmissbruket jag har utsatts för, säger Cissi Wallin. 

Kolumnisten och bloggaren Cissi Wallin och Aftonbladetkrönikören Fredrik Virtanen hamnade båda i fokus under Metoohösten 2017: Wallin som framträdande röst i debatten och Virtanen som utpekad förövare.

Fredrik Virtanen fick i samband med Metoohösten lämna sitt jobb på Aftonbladet och har senare skrivit boken ”Utan nåd” om sina upplevelser.

”Utmålat honom som brottslig”

Ett av Metoorörelsen mest uppmärksammade utpekanden var Cissi Wallins av Fredrik Virtanen. I sociala medier anklagade hon honom för att ha våldtagit henne år 2006.

År 2012 polisanmälde Cissi Wallin Fredrik Virtanen för våldtäkt men förundersökningen lades ned.

Rättegången mot Cissi Wallin

## Rättegången hålls vid Stockholms tingsrätt och pågår i två dagar: Den första torsdag 20 november 09.00-16.30 och den andra måndag 25 november samma tid.

## På torsdagen ska Cissi Wallin och Fredrik Virtanen höras i två timmar vardera i rätten. En person som arbetat med att rensa kommentarsfält på Aftonbladets Facebooksida ska också höras.

## På måndagen hörs bland annat Cissi Wallins expojkvän och en utredare på 2secure, en säkerhetsfirma som utförde en internutredning på Aftonbladet.

Cissi Wallins Instagram-inlägg i samband med Metoo ledde till att åtal om grovt förtal väcktes mot henne i augusti i år. Åtalet omfattar sex stycken inlägg.

”(Hon) har genom att peka ut Fredrik Virtanen som våldtäktsman i inlägg på Instagram och Facebook utmålat honom som brottslig och klandervärd i sitt beteende”, skriver åklagaren Daniel Suneson i åtalet.

Virtanen vill ha skadestånd

Rättegången inleddes på torsdagsmorgonen vid Stockholms tingsrätt. Fredrik Virtanen yrkar på 240 000 kronor i skadestånd för kränkning och ytterligare 24 000 kronor för sveda och värk.

Cissi Wallins advokat Percy Bratt lät meddela att hans klient förnekar brott och bestrider skadeståndet.

– Det handlar om ett grovt brott med tanke på den stora spridningen. Skadan kommer Fredrik Virtanen själv berätta om, sa åklagaren Daniel Suneson.

Virtanens målsägandebiträde Monique Wadsted tog sedan till orda.

– Fredrik Virtanen har utsatts för en lång rad av mordhot. Han har förlorat vänner, hans fru har utsatts för hot. Han har utsatts för kränkning och sveda och värk på grund av de här inläggen. Det har orsakat honom psykiskt lidande.

Bratt svarade att Wallins Instagram-inlägg var startskottet för Metoo-rörelsen i Sverige. 

– Det var försvarligt att lämna ut uppgifterna och de var sanna alternativt skäligt grundade, säger han. 

”Hatet vällde”

Virtanen vittnade själv under rättegången och redogjorde för sin bakgrund. 

– I mediebranschen var jag en känd journalist, men jag var inte en folkkär person, säger han.

– Jag var feminist och är feminist fortfarande. 

Virtanen beskrev dagen då han blev varse om att Wallin hade namngivit honom i sitt Instagram-inlägg.

– Det var en helt vanlig måndag. Det började ringa i telefonen, säger Virtanen, som blev upplyst av chefer på sin tidigare arbetsgivare Aftonbladet. 

– Då mådde jag otroligt dåligt. Redan där ställdes hela tillvaron upp och ned.

Virtanen hävdar att han kort därpå fick massvis med ilskna mejl. 

– Jag ser det här hatet välla mot mig, det var total förnedring. Det var att bli utslängd på torget och bli pissad på, säger han. 

– Det var ett sådant näthatskalas, det var helt osannolikt. Jag ser hur många lögner som sprids. Det är bara blodtörst. Det är en häxprocess. Man ska hängas, oskyldig eller inte. 

Cissi Wallin: ”Hamnade i chock”

När Virtanen lämnade vittnesbåset blev Wallin utfrågad. Hon återgav sin version av händelseloppet, från 2006 och framåt. 

– Jag följde ju med Fredrik Virtanen på en utlovad efterfest, min tanke var aldrig att något skulle hända sexuellt. Jag var helt ointresserad av honom på det sättet, säger Wallin. 

– Som många sexualbrottsoffer hamnade jag i chock, det tog mig lång tid att acceptera vad som hade hänt.

– Det var många års övervägande och ångest om vad polisanmälan kunde leda till. Rädslan för hur det skulle mottas, om jag anmälde honom för att få uppmärksamhet. Hur skulle det kännas och se ut om det skulle bli en rättsprocess.

”Jag är fullt övertygad”

Wallin menar att Metoo-hösten 2017 blev avgörande för hennes beslut att namnge Virtanen på Instagram.

– Jag befann mig i New York med min familj och satt på en diner och såg på skärmar om Harvey Weinstein och det var ju startskottet för Metoo i USA. Det fanns ju innan men när han blev namngiven exploderade det. Jag mådde illa och förstod inte varför jag drabbades av det här, men sen förstod jag att jag hur ju också en sån här historia, säger hon. 

– Jag satt då på en position där jag i mitt liv inte längre var rädd för det här med karriär och bli omtyckt av rätt människor. Jag kände att jag är ett brottsoffer. Jag har haft samma historia sedan 2008 sedan jag började sätta ord på ordentligt och förstå vad jag gått igenom. Jag är fullt övertygad om vad jag har råkat ut för.

”Enda syfte har varit att berätta sanningen”

– Jag står fast vid att det jag sagt är sant. Mitt stora och enda syfte har varit att berätta sanningen och berätta om det maktmissbruket jag har utsatts för.

Wallin blev delgiven misstanke om förtal 28 mars i år. Wadsted ville veta varför Wallin valt att ändå fortsätta skriva om Virtanen i sina kanaler på de sociala medierna. 

– Hade Fredrik Virtanen anmält mig för förtal och sedan hållit låg profil själv hade jag inte haft något behov av att svara på utspel. Men nu skrev han en bok, säger Wallin.

– Jag känner inga kvinnor som tycker att det är roligt att ”outa” någon. Eller att det är festligt eller spännande. Men många har sett det som en sista möjlighet att överhuvudtaget bli lyssnad på och bli trodd. 

Ett av de vittnen som kallats var tidigare en av de ansvariga för att moderera kommentarer på Aftonbladets Facebook. Vid tidpunkten hjälpte han Fredrik Virtanen med sociala medier och beskrev det som en ”extremt hektisk tid” efter att en ”väldigt stor mängd” kommentarer skrivits på sociala medier. 

Cissi Wallin om första rättegångsdagen

Hör Cissi Wallin själv berätta om sin upplevelse av dagen i rätten.

Strax före 16 avslutades den första rättegångsdagen. På måndag återupptas förhandlingarna. 

– Jag försvarar yttrandefriheten och rätten för alla som har utsatts för övergrepp eller grovt maktmissbruk, att få berätta om det, säger hon i Expressen TV efter första dagen. 

Kan du i dag ångra något av det du lagt ut? 

– Jag ångrar mycket annat jag lagt upp i mitt liv men i det här fallet så ångrar jag inte det. Det här är min sanning, eller det är här är sanningen och det är min berättelse. 

Cissi Wallin var inte förvånad över att så pass många medier fanns på plats för att bevaka första rättegångsdagen. 

Tror du att du blir fälld? 

– Det är jättesvårt för mig att svara på. Jag hoppas inte det så klart. Vi har en ny dag på måndag och jag är jättenöjd med min försvarare och biträdande jurist och känner mig helt trygg med vad de tror på och strider för.

Fredrik Sjöshult och Nicole Amiri om första delen av dagen i rätten.
Expressens kulturchef om förtalsrättgången mot Cissi Wallin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.