Wallenbergs dolda tragedier i familjen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Marcus Wallenberg, kallad "Husky" med hustrun Fanny Sachs vid galan efter Nobelprisutdelningen 2015.
Foto: David Sica / STELLA PICTURES DAVID SICA
Marcus Wallenberg.
Foto: Tommy Wiberg
Marc Wallenberg.
Foto: / OKÄND

Familjen Wallenbergs historia är fylld av tragedier - och nu berättar Marcus Wallenberg om hur han gått vidare efter pappans självmord och broderns bortgång.

– Det är en del av livet och man måste gå igenom det, säger han till DN.

Marcus Wallenberg var bara 15 år när hans pappa Marc begick självmord 1971. För fem år sedan drabbades han av en ny tragedi när hans yngre bror Axel dog efter att i många år ha brottats med en svår sjukdom.–Efter att periodvis under många år ha kämpat med sin sjukdom så orkade han inte längre. Det här är självfallet en mycket svår situation för hans närmaste, sade Marcus Wallenberg i ett skriftligt uttalande den gången.

I dag är Marcus Wallenberg bland annat ordförande i SEB och tillsammans med kusinen Jacob ledare för familjeimperiet. I en intervju i samband med sin 60-årsdag i fredags berättar han för Dagens Nyheters reporter Birgitta Forsberg hur han hanterar familjetragedierna.

– Det är en del av livet och man måste gå igenom det. Man måste acceptera att det är på det sättet och gå vidare, säger Marcus Wallenberg till DN.

– Man måste titta framåt. Det som jag känner är en av de viktigaste lärdomarna av livet är att saker händer. Det går inte att sitta still och inte att hela tiden titta bakåt och tänka: hur skulle det ha varit om? Man måste försöka se saker i ett positivt ljus, säger han.

Hans pappa tog sitt liv strax innan han skulle ta över som chef för den nybildade SE-banken, en fusion mellan Enskilda banken och Skandinaviska banken. Enligt flera bedömare var Marc pressad av situationen och mer eller mindre tvingad av sin far och Marcus farfar, den legendariske Marcus "Dodde" Wallenberg, att ta det tunga jobbet.

"Tvingats in i en roll"

Gunnar Wetterberg, författare till boken "Wallenberg: Ett familjeimperium", säger att familjen som ett resultat av det dramatiska självmordet har lärt sig att inte tvinga någon in i en roll. Jacob Wallenberg har sagt att "den som tar över måste ha lust att göra det", enligt Wetterberg.

– Det är ett tydligt utslag av det som hände med Marc. Han hade tvingats in i en roll han inte ville ta. Det har blivit mänskligare, det är en kollektiv lärdom i familjen, säger Gunnar Wetterberg.

– I dag har man ett program för att alla barnbarnen ska utbildas. Sedan får man se vem som kan ta en roll i det hela. Det går ut på att ingen ska tvingas, säger han.

Ronald Fagerfjäll, författare till biografin "Peter Wallenberg: Den förlorade sonens återkomst”, säger att Marc Wallenbergs plötsliga död kom som en chock för familjen. Samt att Marcs självmord inte nödvändigtvis berodde på att han var pressad inför bankfusionen eftersom jobbet i den nya börsnoterade storbanken också kunde innebära en frigörelse från den dominerande fadern.

– Marcus "Dodde" Wallenberg klev in som en extra fadersfigur för den unge Marcus. Han kom väldigt nära sin farfar och blev mycket präglad av denne, säger Ronald Fagerfjäll.

Amalia och Marcus Wallenbergs guldbröllop 1940. Stående från vänster: Marieanne Wallenberg, Hakon Mörner, Gunnela Mörner, Marc Wallenberg, Caroline Gyllenkrok, Peter Wallenberg, Ulla Björnstjerna, Jan Bonde, Elisabeth Björnstjerna, Peder Bonde. Sittande: Andrea Mörner, Jacob Wallenberg, Amalia Wallenberg, Charlotta Björnstjerna, Marcus Wallenberg, Sonja Björnstjerna, Ebba Bonde, Marcus Wallenberg jr.
Foto: PRIVAT

LÄS MER: Wallenbergkvinnorna släpps fram till makten


"En mytomspunnen figur"

– Dodde var en mytomspunnen figur, de flesta darrade inför honom. Att stå närmast en sådan person som styrde allt och kände alla ger en känsla för livsverket. Arvet och plikten är en stor sak för Marcus, säger han.

Ett stort avsteg från traditionen är att familjens kvinnor nu för första gången kan få nyckelpositioner i sfären. Kvinnorna har hittills varit osynliga i familjens bolag och stiftelser. Men detta börjar nu ändras.

– Min känsla är att tjejerna är minst lika framfusiga som killarna. Inte bara våra barn utan även bland syskonbarnen, sade Marcus Wallenberg 2003.

Caroline Ankarcrona, syster till Marcus, valdes 2012 in i styrelsen för Knut och Alice Wallenbergs stiftelse som kontrollerar maktbolaget Investor. Utnämningen fick stor uppmärksamhet eftersom hon var den första kvinnan som fick en maktposition. Flera starka kvinnor har funnits i familjen men ingen hade tidigare släppts i maktens finrum. Och nu är flera på gång.

– Jacob Wallenberg fick frågan om vem som ska ta över i nästa generation. Han svarade att Dodde har 30 barnbarn. Vilket är intressant för att han räknade in flickorna, säger Gunnar Wetterberg.

Bland kvinnor i den yngre generationen märks Martina, född 1989 (dotter till den avlidne Axel Wallenberg), som beskrivits som "en bubblare bland kvinnorna" och sitter i styrelsen för it-bolaget Smelink, samt Lovisa, född 1988 (dotter till Jacob Wallenberg), som jobbat på rekryteringsföretaget Propell som ingår i Wallenbergsfären.

Ekonomhistorikern Ulf Olsson har ingående studerat släkten Wallenbergs historia. Han noterar alla de begåvade kvinnor som aldrig fått en chans, till exempel systrarna till 1900-talets ledande Wallenbergare, bröderna Jacob "Jaju" och Marcus "Dodde".

– Jacob och Marcus hade fyra systrar. Alla fyra blev grevinnor och officersfruar. Men ingen fick plats i sfären, sade Ulf Olsson tidigare till Expressen.

Var skeptisk till sönerna

– Vid nästa generationsskifte hände det igen. "Dodde" hade tre barn och sa alltid att dottern Anne-Marie "är smartast av de tre". Men trots att han var skeptisk till sina söner fick hon aldrig komma in i sfären, sade han.

Han nämner ett exempel på en stark kvinna som aldrig släpptes in: Gertrud, syster till Jacob och Marcus, som levde ett äventyrligt liv i Europa under flera decennier på 1900-talet - bland annat hade hon en långvarig kärleksaffär med den legendariske finländske marskalken Gustaf Mannerheim.

– Hon var viljestark och självständig precis som "Dodde". Om hon hade fått chansen skulle hon ha kunnat spela en roll, sade Ulf Olsson.


LÄS MER: Wallenbergs stora sorger

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.