Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Wallenbergkvinnorna släpps fram till makten

Gertrud "Calle" Wallenberg (1895–1983). Syster till Jacob ("Jaju", 1892–1980) och Marcus ("Dodde", 1899–1982). Hade efter andra världskriget en kärleksaffär med den finländske marskalken Gustaf Mannerheim (till höger på bilden). Foto: PRIVAT
LOVISA WALLENBERG. Dotter till Jacob. Jobbat på H&M och på Propell som ingår i Wallenbergsfären.
ALICE WALLENBERG. Dotter till Jacob. Arbetar på Investorägda Novare Executive Search.
CAROLINE ANKARCRONA. Dotter till Marc. Sitter sedan 2012 i styrelsen för Knut och Alice Wallenbergs stiftelse.

Wallenbergarnas valspråk är "vara men inte synas".

Hittills har familjens kvinnor varit mest osynliga av dem alla – och först för två år sedan släpptes en kvinna in i maktens finrum.

Men efter Peter Wallenbergs frånfälle knackar en sjätte generation på dörren – bland dem döttrar som kan ta sin del av makten.

– Om de vill hänga med i den globala konkurrensen måste de ha den bästa kompetensen och ta vara också på kvinnorna, säger Amanda Lundeteg, vd på stiftelsen Allbright som verkar för jämställdhet i näringslivet.

Två prominenta patriarker gick ur tiden förra veckan: Wallenbergimperiets huvudman Peter Wallenberg, 88, kallad "Pirre", och Saudiarabiens kung Abdullah, 90, smeknamn okänt. Trots alla olikheter finns flera gemensamma drag hos dynastin Wallenberg och den saudiska kungaätten.

De dominerar sina respektive länders ekonomier. De lägger locket på och vill inte ha någon insyn i familjens affärer. De hade redan ordnat tronföljden i god tid före ledarens död för att slå vakt om stabiliteten.

Och de är båda hårt mansstyrda släkter där kvinnor hittills aldrig har släppts fram till makten. Idel män har styrt, generation efter generation.


Men förändringens vindar blåser hårdare kring bankpalatsen vid Kungsträdgården i Stockholm än i Arabiska halvöns öknar. Så en kvinnlig Wallenbergare har i dag betydligt större chans än en saudisk prinsessa att få tillträde till maktens boningar. Femte generationens män i den svenska finansfamiljen verkar hålla dörren öppen för sina döttrars aktiva medverkan i styret av banker, mäktiga investmentbolag och kapital- och röststarka stiftelser.

– Jag tror att vi tillhör en generation där individen, oavsett kön, är det viktiga. Min känsla är att tjejerna är minst lika framfusiga som killarna. Inte bara våra barn utan även bland syskonbarnen, sade Marcus Wallenberg, en av dagens tre styrande kusiner, till Dagens Nyheter 2003.


Redan för tio år sedan öppnades alltså dörren på glänt. Sedan dess har utvecklingen gått långsamt. Det mest dramatiska som hänt är att Caroline Ankarcrona, syster till Marcus Wallenberg, 2012 valdes in i styrelsen för Knut och Alice Wallenbergs stiftelse som kontrollerar maktbolaget Investor.

Utnämningen fick stor uppmärksamhet och hon ansågs vara den "första kvinnan" som fick en plats i maktsfären. Flera starka kvinnor har funnits i familjen men ingen hade tidigare släppts i maktens finrum.

– Caroline Ankarcrona fick sin post för att upprätthålla balansen mellan de två grenarna i familjen. Balansen är viktig mellan kusinerna. Det har funnits många starka och begåvade kvinnor i familjen, men de har aldrig släppts fram, säger Ulf Olsson, professor emeritus i ekonomisk historia vid Göteborgs universitet, och författare till uppmärksammade biografier över ledande Wallenbergare.


I dag styrs Wallenbergsfären av bröderna Jacob och Peter, söner till den nyligen avlidne Peter "Pirre", samt av deras kusin Marcus, son till "Pirres" äldre bror Marc. Att Marcus syster Caroline häromåret fick säte i familjestiftelsen är ett litet men viktigt tecken på att också kvinnor numera räknas in i maktbalansen mellan familjens grenar.

Efter dessa makthavare i 55-60-årsåldern väntar en brokig skara i sjätte generationen. Eller Wallenberg 6.0 som finanstidningen Affärsvärlden kallar dem.

Det handlar om ett 30-tal barnbarnsbarn till Marcus "Dodde" Wallenberg, 1900-talets gigant i svenskt näringsliv och farfar till dagens styrande män. De är födda på 1980- och -90-talen, både flickor och pojkar, och flera har andra efternamn än Wallenberg. Några närmar sig 30-årsåldern då de dugligaste ätteläggen traditionellt slussas in maktsfären.

– På frågan om framtiden har Jacob svarat: "Dodde har 30 barnbarnsbarn". Det är intressant för det är första gången som de räknar flickorna. Och för att nästa ledare inte nödvändigtvis behöver heta Wallenberg, säger Gunnar Wetterberg, författare till boken "Wallenberg: Ett familjeimperium".


Både Affärsvärlden och Dagens Nyheter har under senare år gjort grundliga genomgångar av Wallenbergarnas sjätte generation. Och pekat ut kronprinsar - och kronprinsessor – som tycks visa intresse och fallenhet för att så småningom spela ledande roller i familjeimperiet.

Sysslingarna Fred (son till Marcus) och Jacob Jr "Joppi" (son till Jacob) följer sina fäder i spåren och har studerat på samma universitet i USA som sina pappor. Som söner till släktens nuvarande huvudmän har de kanske ett försprång i kampen om den framtida makten.

√ Fred, född 1990, är analytiker på investmentbanken Brown Brothers Harriman i New York, som samarbetar med SEB där pappa Marcus är styrelseordförande. Han har gjort praktik på Atlas Copco i Antwerpen och på investmentbolaget Temasek Holding i Singapore, båda företag där familjen har intressen.

Fred har examen i internationell ekonomi från universitetet Georgetown i Washington. Hans pappa är fortfarande mycket engagerad i sitt gamla universitet där det finns en professur uppkallad efter Marcus Wallenberg.

√ "Joppi", född 1992, studerar på Pennsylvania-universitetet och har praktiserat på Miratis, ett it-bolag som gör infrastruktur till virtuella nätverk. Han har också praktiserat hos telejätten Hutchison Whampoa i Hongkong.

Marc, född 1986 (äldre bror till Fred), har tagit examen i internationella relationer i San Diego i USA och praktiserat på SEB. En källa säger till Affärsvärlden att "han verkar vara något av en konstnärssjäl", så det är inte säkert att han vill göra affärskarriär.

√ Philippe Gandet, född 1986 (son till "Poker" Wallenbergs syster Andrea), är sedan i höstas försäljningsdirektör på Investorägda Grand Hôtel. Tidigare har han bland annat jobbat på Diners Club, SAS och Novare.

Martina, född 1989 (dotter till Jacobs avlidne bror Axel Wallenberg), beskrivs av DN som "en bubblare bland kvinnorna". Hon har tagit examen vid universitet i Colorado och sitter i styrelsen för it-bolaget Smelink där även Marcus Wallenberg är ledamot.

√ Lovisa, född 1988 (dotter till Jacob), är beteendevetare. Hon har, enligt DN, praktiserat på svensk-amerikanska handelskammaren och på svenska handelskammaren i Hongkong. Hon har också jobbat på H&M och på rekryteringsföretaget Propell som ingår i Wallenbergsfären.


Dagens tre ledande kusiner fyller snart 60 år, men att den sjätte generationen bara är i 30-årsåldern behöver inte innebära att det är för tidigt för dem att få ett större ansvar.

– Tittar du bakåt så har arvtagarna normalt släppts fram redan i 30-årsåldern. Men då på ett annat sätt, för de äldre var kvar och utövade inflytande på de yngre och kunde ta dem i nackskinnet, konstaterade Peter Wallenberg själv i en intervju 1996.

Ingen utomstående vet än vilka som till slut tar sig till toppen av pyramiden. Men en sak är säker. De kommer att utses av dagens makthavare i slutna rum, inte röstas fram av ett öråd framför rullande tv-kameror.

– Det är bäst för deras egna företag och hela näringslivet om Wallenbergarna kommer mera i takt med tiden, säger Amanda Lundeteg, vd på stiftelsen Allbright, som granskar jämställdheten i näringslivet.

-– Andra familjeföretag som Johnson-koncernen är förebilder när det gäller jämställdhet. Där lyfts flera kvinnor fram, de jobbar aktivt med frågan. Också Stenbeck och Lundberg ligger långt framme, säger hon.


Björn af Kleen, kulturjournalist och författare som skrivit böcker om den svenska lantadeln och om familjen Bonnier, ser gemensamma drag hos alla dynastier. Han säger att borgerliga finansfamiljer inspirerats av den gamla slottsadeln som genom fideikommiss-systemet lät äldste sonen ärva egendomarna.

– Dynastier, oavsett om de är adliga eller borgerliga, anammar ungefär samma strategier. De är väldigt auktoritära, de håller allt i familjen och ser till att med juridiska medel stänga ute ingifta. Wallenbergarna verkar ännu mer auktoritära än andra, säger Björn af Kleen.

– Det finns en parallell till godsägaradeln. I den mån tidigare generationers kvinnor fick utbildning var det för att bli attraktiva på äktenskapsmarknaden. Den nya generationen får utbildning, de släpps ofta i väg till framstående skolor.

– Kvinnorna visar sig ofta vara dugligare än sina bröder. Utbildningen är en faktor som har förändrat allt, även om det fortfarande är en patriarkal struktur. Allt sker gradvis, det tar lång tid innan det blir jämställt, säger han.


Ekonomhistorikern Ulf Olsson är en av dem som mest ingående studerat släkten Wallenbergs historia. Han har familjens förtroende och har tillgång till de privata arkiven – och noterar alla de begåvade kvinnor som aldrig fått en chans, till exempel systrarna till 1900-talets ledande Wallenbergare, bröderna Jacob "Jaju" och Marcus "Dodde".

– Jacob och Marcus hade fyra systrar. Alla fyra blev grevinnor och officersfruar. Men ingen fick plats i sfären, säger Ulf Olsson.

– Vid nästa generationsskifte hände det igen. "Dodde" hade tre barn och sa alltid att dottern Anne-Marie "är smartast av de tre". Men trots att han var skeptisk till sina söner fick hon aldrig komma in i sfären, säger han.


Ulf Olsson gav nyligen ut en bok om en av dessa starka kvinnor. I "Berättelsen om Gertrud "Calle" Wallenberg: Mannerheims sista kärlek" skildrar han hur Gertrud, syster till Jacob och Marcus, levde ett äventyrligt liv i Europa under flera decennier på 1900-talet. Hon fick inte komma in i familjebolagen, gifte sig med en österrikisk greve, skilde sig och levde i Paris och Monte Carlo. Efter andra världskriget hade hon en långvarig kärleksaffär med den legendariske finländske marskalken Gustaf Mannerheim.

– Hon är ett exempel på alla dessa kvinnor som aldrig släpptes in. Hon var viljestark och självständig precis som "Dodde". Om hon hade fått chansen skulle hon ha kunnat spela en roll, säger Ulf Olsson.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!