Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Wallenberg: SAS hade pengar för tio dagar

Jacob Wallenberg.Foto: Robban Andersson

SAS-konkursen var närmare än många trodde, berättar vice ordförande Jacob Wallenberg för Dagens Nyheter.

– Vi hade cash för tio dagar. De sista två dygnen hade vi en konkursadvokat i styrelserummet, säger han till DN.

I november följde många den dramatiska utvecklingen kring SAS. Flygbolaget stod på ruinens brant. För att rädda det tvingades de anställda bland annat sänka sina löner rejält.

Nu bekräftar SAS vice ordförande Jacob Wallenberg hur illa det var.

– Hade vi inte fått avtalen på plats skulle SAS ha gått i konkurs och 15 000 anställda hade blivit av med sina jobb, säger han till DN.

Berättade inte för facket

När sparplanen presenterade hade ledningen räknat ut att pengarna bara skulle räcka i tio dagar. SAS gav facket en vecka att bli klara med sina förhandlingar. SAS valde medvetet att inte berätta för facket om det svåra ekonomiska läget för tidigt.

– Vi visste att den dagen vi går ut publikt kommer pengarna att börja rinna ur bolaget. Framtida passagerare slutar boka biljetter och leverantörerna börjar begära pengar i handen, säger han till DN.

Jacob Wallenberg tillbakavisar bestämt antydningar om att ett skräckscenario målades upp för att tvinga facken att gå med på försämringar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.