Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Wallenberg fördes till sista vilan i unik Saab

Här till vänster i bild kan du se den unika Saaben.Foto: Patrik C Österberg/All Over Pre

Peter Wallenberg fördes till den sista vilan i världens enda Saab-begravningsbil.

För ägaren, Peter Blixt i Vänersborg, var det självklart att låna ut den.

– Familjen ville att Peter Wallenberg skulle få åka Saab sista resan. Det var hedrande och det är klart att jag ställde upp, säger han till Svenska Dagbladet.

Historien som SvD berättar handlar om två män som älskar Saab. Peter Wallenbergs far Marcus var med och bildade Saab, och även Peter Wallenberg själv var engagerad i företaget och körde alltid själv Saab.

I fredags kontaktade Peter Wallenbergs son, som också heter Peter, Saabmuseet. Han undrade om chefen Peter Bäckström visste om det finns någon begravningsbil av märket Saab.

Svaret var att det finns en enda sådan bil, och den ägs av Peter Blixt i Vänersborg som är begravningsentreprenör. Han tyckte det var både spännande och hedrande att få låna ut sin bil, och sa ja direkt.

På tisdagen anlände han till Stockholm och redan klockan sju i morse startade arbetsdagen.

– Jag lovade att han skulle få åka Saab hela vägen. Fram och tillbaka till kyrkan, säger Peter Blixt till SvD.

"Sänkte tröskeln"

Bilens historia är en hjärtevärmande berättelse i sig. Peter Blixt beställde den 2009, då Saab Automobile hade som störst problem. Han lade ordern för att bidra med något positivt och förhoppningsvis få företaget att överleva. Bilen byggdes av Alf Persson på Ana Specialbilar i Trollhättan – och det var inget alldeles enkelt projekt.

– Det var mycket som vi måste tillgodose. Vi sänkte tröskeln bak och höjde bakluckan för att få plats med både åkvagn, kista och klara så att blommor ska få plats ovanpå kistan, säger Alf Persson till SvD.

Tanken var då att begravningsbilar skulle bli en specialgren för Ana Specialbilar, men så blev det inte, och Peter Blixts bil är därmed unik.