Wallenberg dömer ut Reinfeldts förslag

DAVOS. Jacob Wallenberg har hamnat på kollisionskurs med Fredrik Reinfeldt under ekonomitoppmötet i Davos.

Svenskt näringslivs viktigaste man sågar statsministerns efterlysning av fler låglönejobb för att lösa problemen med ungdomsarbetslöshet.

I en stor Expressenintervju konstaterar Wallenberg också att glaset faktiskt är halvfullt i krisen och vädjar om att klåfingriga politiker ska hålla sig borta från bankerna.

När jag träffar Jacob Wallenberg står han vid trappen i kongressbyggnaden som alla viktiga passerar under sina dagar. Han är hemtam i Davos och har tidigare varit vice ordförande för ekonomitoppmötet i flera år. Han har precis avslutat en TV4-intervju där han i egenskap av vice ordförande i SAS försvarat att chefer lockades kvar med extra betalning med motiveringen att man ibland måste kunna ta svåra beslut och att det här var korrekt.

- Allt utom bonusar. Jag litar på dig, vädjar han när vi inleder intervjun.

I rollen som ordförande för Investor och överhuvud inom Wallenbergsfären har han under den senaste tiden skådat vitögat i allt från bolag som SEB och Ericsson till Astra Zeneca och SAS.

"Världen har det ganska tufft"

- Det är inget som sticker ut än så länge, lyder hans sammanfattning efter inledningen av årets Davosmöte.

- Det konfirmerar mer en bild av försiktig ekonomisk utveckling med många utmaningar. Världen har det ganska tufft just nu.

Finansminister Anders Borg är här i Davos för att ta reda på om glaset är halvtomt eller halvfullt i krisen. Vad är din bild?

- Det är halvfullt. Vi är på väg åt rätt håll. Vi har hanterat de stora frågeställningarna och vi ser att det finns ett större förtroende för Italien, Spanien och Portugal än tidigare. Psykologin har lugnat ner sig. Nu måste man gå framåt och bevisa att förtroendet är berättigat.

"Industrin är oroande"

Borgs bild är att industrins folk inte är lika positiva som banker och placerare. Hur ser du på det utifrån ditt helikopterperspektiv på Investor?

- Industrin är oroande. Vi har sett ett antal sparpaket i stora svenska företag. Samtidigt är börsen ganska positiv och börsen tittar ju lite längre framåt och börsen ser säkert att det sakta håller på att vända, men det betyder inte fler arbetstillfällen just nu.

Vi har ett fint börsår bakom oss (plus tolv procent på Stockholmsbörsen) - tror du att det kommer hålla i sig under 2013?

- Vi får se. Jag är glatt överraskad, säger Wallenberg till Expressen.

I Davos har Fredrik Reinfeldt vid flera tillfällen upprepat ett nytt mantra - en del av förklaringen till ungdomsarbetslösheten är att vi Sverige har en låg andel låglönejobb - 2,5 procent av arbetsmarknaden i jämförelse med EU-snittet på 17 procent. Reinfeldt vill ha fler enkla arbeten men Wallenberg håller inte med:

- Vi måste fortsätta på det spår som vi är inne på. Vi kan inte satsa på låglönejobb generellt eftersom de kommer att exporteras. Det viktiga är fortsatt utbildning av våra unga medborgare.

"Viktiga frågor"

- Arbetslöshet generellt och ungdomsarbetslöshet specifikt är väldigt viktiga frågor. Det viktiga är att alla politiker jobbar hårt för den här frågan.

Wallenberg tycker dock att politiker ska hålla sig borta från reglering av banker i finanskrisens spår.

- Vi har alla ett behov av att ta till sig av att världen gått genom två stora finanskriser och att vi är mitt inne i en. Då kommer det att komma regleringar. Det måste man acceptera. Det är en politisk verklighet. Sen måste jag konstatera att jag tror att det leder till för många regleringar eftersom det är för många ambitiösa politiker igång samtidigt över hela jordklotet.

Styrelseproffset Wallenberg

  • Är styrelseordförande i Investor, vice styrelseordförande i SAS, SEB och Ericsson samt styrelseledamot i ABB, Coca-Cola, Knut och Alice Wallenbergs stiftelse.
  • Har tidigare bland annat varit vd för SEB.

Reinfeldts dagar på ekonomitoppmötet i Davos

Onsdag: Låglöneutspel.

Reinfeldt kom till Davos på eftermiddagen och satte sig direkt i en panel som fokuserade på reformer. Senare på kvällen överraskade han under en diskussion om arbetslöshet genom att påpeka att Sverige har problem med för låg andel låglönejobb.


Torsdag: Ölkväll.

En intensiv dag som började med att Reinfeldt modererade ett samtal med ett 70-tal världsledare. Senare diskuterade han bristen på kvinnor i IT-sektorn och svenska tillväxterfarenheter. Rundade av kvällen med en öl med David Cameron.


Fredag: EU-möte.

På morgonen ska Reinfeldt träffa Hollands premiärminister Mark Rutte för att diskutera läget inom EU. En rad intervjuer med internationella medier, bland annat finanskanalen Bloomberg, är också inbokade innan han återvänder till Sverige vid lunch.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.