Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Waldau: Fossmo sa att jag behövde dö

Brottscentralens Lisah Silfwer i ett specialavsnitt om Knutby
Åsa Waldau hävdar att Helge Fossmo manipulerade henne. Nästa vecka inleds rättegången mot henne. Foto: SVEN LINDWALL
Helge Fossmo dömdes 2004 till livstids fängelse för anstiftan till mord och mordförsök. Foto: SUVAD MRKONJIC

Knutby-pastorn Helge Fossmo manipulerade Åsa Waldau till att tro att hon var utvald av Jesus och att hon behövde dö för att komma till sin herre – och beskyllde henne för mordet på hans fru Alexandra, skriver hon i ett brev till Expressen via sin advokat. 

Jag kände mig inte bekväm med Helge, han skämtade en gång med att trycka en kudde över mitt huvud och sa att han skulle hjälpa mig hem”, skriver Åsa Waldau. 

Rättegången mot Åsa Jacobsson, tidigare Waldau och mest känd som Kristi Brud i Knutby-fallet, inleds nästa vecka. Hon står tillsammans med pastorerna Urban Fält och Peter Gembäck åtalad för en rad olika brott som ska ha skett åren efter mordet i församlingen 2004, som Helge Fossmo dömdes till livstids fängelse för att ha anstiftat. 

Inför rättegången har Waldau skickat ett brev till Expressen via sin advokat. Det är Kristi bruds försvar. I det långa brevet nämner hon inte åtalspunkterna som hon står inför, utan skyller händelserna i församlingen på andra.

Åsa Waldau beskriver i brevet ett liv där alla höjde henne till skyarna. Församlingen passade upp på henne i tron om att hon var ”utvald”, menar hon. Personen bakom det hela var Helge Fossmo, enligt Waldau.

1997 kom han till församlingen tillsammans med sin familj. Han blev utnämnd till pastor och riktade snart sin uppmärksamhet mot Åsa Waldau, hävdar hon i brevet. 

”Efter en tid började han tala med mig om att jag var speciell, det var något särskilt som Jesus ville med mig. Allt sådant var naturligt för mig att lyssna på. Det var så man talade och jag ville veta vad Gud har för plan med mitt liv.”  

Gick längre än de andra

Helge Fossmo gick alltid längre än de andra i sin tro, enligt Waldau, och uttalade snart för första gången orden ”Kristi brud” om henne.

”Vid tiden då Helge sådde ut teorier så sammanföll idéerna med profetiska budskap och en del oförklarliga händelser. Som om något viktigt sker. Han sa till mig; om bruden är en människa så måste det vara du!”, skriver hon.

Idén slog rot i församlingen, enligt Waldau. Till slut hade 30 personer fått syner från Jesus där han sagt att Waldau skulle bli hans brud, skriver hon. De gav henne allt hon ville ha. Vid ett tillfälle ska Helge Fossmo ha blivit mystiskt sjuk och sagt att Jesus skulle bota honom efter 40 dagar – och på den 40:e dagen stod han plötsligt upp ur sängen, hävdar hon. 

Waldau skriver att hon och Helge Fossmos första fru skrattade åt händelsen – två veckor senare dog frun mystiskt. Fossmo åtalades senare misstänkt för mord på frun, men friades.

Waldau skriver vidare: 

”Nov 2001 bjöd Helge ut mig på pizza och förklarade då att han fått veta från Gud att jag skulle ”gå hem” för att vara med Jesus. Alltså dö! Jag ville inte dö. Jag blev chockad och rädd och undrade vad som skulle ske.”

Händelsen skakade Waldau kraftigt, enligt henne själv, och hon slutade prata med Helge enskilt.

”Jag kände mig inte bekväm med Helge, han skämtade en gång med att trycka en kudde över mitt huvud och sa att han skulle hjälpa mig hem. Det var olustigt, men han skämtade så. Men aldrig i mitt liv att jag kunde ana hans ondska. Jag sa aldrig detta till någon, för man lämnade ju inte ut någon.”

Manipulerade barnflickan

I januari 2004 mördas Helge Fossmos fru Alexandra, som också är Åsa Waldaus syster. Det rev upp församlingens skyddade bubbla. Media var överallt och Fossmo misstänkes snart för mord. Domstolen fastslog senare att Fossmo hade manipulerat sin barnflicka till att utföra dådet. Barnflickan dömdes senare till rättspsykiatrisk vård, medan Fossmo fick livstids fängelse för anstiftan. 

Waldau beskriver tiden efter mordet som en obehaglig tid och hävdar att Helge Fossmo vände sig mot henne:

”Jag blev till och med anklagad av Helge att jag på något sätt var inblandad i hans vidriga handlingar. Det var fasansfullt. Bara chocken över att en mördare varit mitt ibland oss. Bedrägeriet!”

Efter domen mot Helge Fossmo och barnflickan var det Åsa Waldau och Urban Fält som tog över och styrde församlingen. Mitt i mediestormen blev den allt mer sluten, isolerad från omvärlden.

Medlemmar som har trätt fram efter att församlingen lades ner 2018 har vittnat om en sektliknande församling som präglades av pennalism, sexuella övergrepp och olika typer av straff. De har berättat att de levde i rädsla för Kristi brud.

Urban Fält har hävdat att det var Waldau som styrde församlingen under de sista åren, att allt han gjorde var för att blidka Kristi brud. 

Peter Gembäck, den tredje pastorn som står åtalad i det aktuella målet, angav sig själv till polisen för två år sedan. Han har sagt att fysiska slag och verbala påhopp var vardag för medlemmarna i församlingen. 

Men enligt Åsa Waldau var det inte hon som styrde. I själva verket var det hon som var i Urban Fälts grepp – hon skulle se honom som en ”vägvisare” och ”kanal” till Jesus. I dag är hon förtvivlad över att hon gick på bilden av sig själv som Kristi brud, skriver hon. 

Åsa Waldau står åtalad för totalt 14 fall av misshandel av ett flertal kvinnor, varav flera av dem ska ha fungerat som ”tjänare” till henne. Hon nekar till brott. 

Åklagare Liselott Herschend sa tidigare när åtalet blev klart:

– Hon är misstänkt för misshandel. Många fall, säger åklagare Liselott Herschend.

Det har hänt i Knutby-fallet

■ Den 10 januari 2004 vaknar Sverige till nyheten om att en ung kvinna skjutits ihjäl i sin säng i Knutby.

■ Det är pastorn Helge Fossmos fru Alexandra som mördas när hon sover. Gärningsmannen är familjens barnflicka som begått mordet – och ett mordförsök då hon sköt en granne – på beställning av Helge Fossmo.

■ Den 12 maj 2004 åtalades barnflickan och Helge Fossmo i Uppsala tingsrätt för mord, mordförsök och anstiftan till samma brott.

■ Den 30 juli dömdes Helge Fossmo till livstids fängelse för anstiftan till mord och mordförsök. Barnflickan dömdes till rättspsykiatrisk vård.

■ Domarna överklagades, och den 12 november 2004 fastställde hovrätten Helge Fossmos livstidsstraff och att barnflickan skulle genomgå rättspsykiatrisk vård. Hon släpptes i december 2011.

■ Efter dramat i Knutby tog Åsa Waldau över församlingen. Men 2016 tvingades både hon och Urban Fält att lämna församlingen efter att ha blivit bortröstade. Då flyttade de båda bort från Knutby.

■ Hösten 2017 framkom att en medlem i Filadelfiaförsamlingen – Peter Gembäck –polisanmält Åsa Waldau för två fall av misshandel. En Knutbypastor anmäldes då också för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning, och ytterligare en för misshandel.

■ Den 14 maj 2018 kom beskedet att församlingen, efter 97 år i Knutby, lade ner.

■ I maj året därpå, 2019, åtalades Åsa Waldau, Peter Gembäck och Urban Fält misstänkta för flera olika brott, däribland misshandel och sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.

■ Den 4 december meddelades att Helge Fossmo fått sitt livstidsstraff tidsbestämt. Han kan alltså släppas fri våren 2021.

■ Den 14 januari 2020 är rättegången mot Waldau, Fält och Gembäck planerad att inledas i Uppsala tingsrätt.

Åtalet mot de tre pastorerna

• Åsa Waldau står åtalad för 14 fall av misshandel av sex olika kvinnor, flera av dem så kallade tjänare till henne. Hon nekar till brott.

• Peter Gembäck står åtalad för misshandel och olaga tvång. Han har erkänt brott.

• Urban Fält står åtalad för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning, för att ha haft sex med en 17-årig flicka. Han har erkänt brott.

Utdrag ur brevet

Om Helge Fossmo

”-97 flyttade Helge med familj till Knutby ... Han valdes snart in till pastor utifrån att han varit det tidigare och man hade förtroende för honom som en som hade nära kontakt med Gud. Hans kunskap och erfarenhet av andliga upplevelser var förmer än andras varpå man lyssnade på det han sa. Efter en tid började han tala med mig om att jag var speciell, det var något särskilt som Jesus ville med mig. Allt sådant var naturligt för mig att lyssna på. Det var så man talade och jag ville veta vad Gud har för plan med mitt liv. Jag fattade aldrig hur jag lurades av detta, jag hade ingen naturlig vaksamhet, bara naiv tro på att allt var gott och ledde till något mer, och bättre.”

 

Om utvaldheten

”Något som påverkade mig djupt var när XX sa att hon i en syn fick ett direkt tilltal från Jesus där han visade henne att Han skulle ta mig till sig nära genom att älska med mig. Jag skulle vara Hans brud ... Under loppet av ett par månader kom fler personer med syner, drömmar och bibelord som handlade om samma sak. Jesus ville mer med mig ... Jag förstår att jag också var mottaglig på ett fel sätt. Kanske var det fåfänga eller bara min själviska längtan att få vara viktig för Gud ...  Jag har personligen hört från närmare 30 personer olika budskap och hälsningar från Jesus att jag skulle vara utvald till att vara Jesu egen brud.”

 

Om Kristi brud och sex

”Under den här intensiva tiden dök Urban Fält fram inför mig med en självpåtagen kallelse att han skulle vara min vägvisare till Jesus … Han började med att förklara tydligt och noggrant att eftersom inte Jesus kan komma hit till jorden så måste jag ha en mellanhand som leder … Och han visste. Vad Jesus sa, vad Jesus kände, vad Jesus ville … Urban uppvaktade mig med blommor, sånger och gåvor. Och väldigt mycket kärleksförklaring ”från Jesus” … Han fick mig till och med att tro på att för att kunna nå Jesus måste jag ha intimt umgänge. Jag trotsade alla mina känslor och gick med. Jag kränkte mig själv under en lång tid. Det var enbart på Urbans villkor och under förespeglingen att han var en kanal.”

 

Om mordet

”Plötsligt mördades min älskade syster. Plötsligt skakades hela världen ... På två dagar hade pressen grepp om sekten med Kristi brud … I frågan om Kristi brud bestämde styrelsen och pastorerna att vi anser det vara en helig hemlighet. Det angår bara de insatta. Därför detta ständiga nekande ... Jag blev till och med anklagad av Helge att jag på något sätt var inblandad i hans vidriga handlingar. Det var fasansfullt. Bara chocken över att en mördare varit mitt ibland oss … Att vi inte då förkastade hela idén om bruden tror jag beror på att det var så många som själva uttalat tro på saken. Så många syner, drömmar och teorier var redan fast i vårt sinne. Att kasta bort det tillsammans med Helge vore att förlora det vi trodde var Gud.”


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.