Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Wahlgren och Wistam leder galan för Sveriges mammor

Programledaren Kristin Kaspersen sitter även hon med i juryn. Foto: SVT
I juryn sitter även komikern Özz Nûjen. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Amelia Adamo, journalist och tidigare chefredaktör, sitter med i juryn. Foto: /IBL / /IBL
Jurymedlemmen Lars Lindström, journalist och nyhetskrönikör i Expressen. Foto: LISA MATTISSON / EXP
Pernilla Wahlgren och Sofia Wistam som ska leda galan. Foto: Maria Östlin/Kanal 5

Det svenska folket har fått säga sitt om vilka som nomineras till Stora mammapriset. 

Vinnarna presenteras på Mammagalan på mors dag, och nu är det klart att Sofia Wistam och Pernilla Wahlgren blir programledare för kvällen. 

– Jag har blivit otroligt berörd av att läsa dessa starka berättelser om mammor som verkligen gör skillnad, i stort som smått, säger Pernilla Wahlgren som också sitter med i juryn.

För att hylla alla Sveriges mammor och modersgestalter har Expressen instiftat Stora mammapriset. Ett pris som delas ut under Mammagalan på mors dag. Nu står det klart att Sofia Wistam och Pernilla Wahlgren kommer att leda galan på Berns, som direktsänds i Kanal 5.

– Det här är en så otroligt viktig gala, som berör precis alla människor. En mamma som ger kärlek och trygghet borde vara en självklarhet för alla barn. Men en mamma behöver inte vara biologisk utan bara en person som älskar dig villkorslöst. Det kan vara en annan vuxen eller självklart även en pappa. På mors dag kan du hylla din egen mamma genom att rädda livet på någon annans. Vi hoppas att så många som möjligt vill vara med oss. Tillsammans kan vi göra skillnad, säger Sofia Wistam.

 

I Expressens jury ingår Lars Lindström, Kristin Kaspersen, Amelia Adamo och Özz Nûjen. Foto: OLLE SPORRONG

 

”Har fått träffa fantastiska eldsjälar”

Mammagalan görs i samarbete med Läkarmissionen som arbetar för mammor världen över med allt ifrån sjukvård och utbildning till bistånd och katastrofhjälp. 

– För mig var det en ära och en självklarhet att tacka ja till att leda Mammagalan. I stora delar av världen är graviditet och förlossning förenat med livsfara. Varje timme dör en mamma under en förlossning i Tanzania. En miljon bebisar i världen dör under sin första dag i livet. Det är siffror som man nästan inte kan ta in. Det kostar 150 kronor att ge en fattig kvinna en förlossning i en säker sjukhusmiljö, säger Pernilla Wahlgren.

Sofia Wistam har själv rest till Sydafrika där hon bland annat besökt organisationen Give a child a family, som med Läkarmissionens stöd hjälper övergivna barn att få ett hem. Under galan kommer ett reportage från den resan att visas. 

– I Sydafrika finns det i dag ungefär fyra miljoner föräldralösa barn. Jag har fått träffa sådana fantastiska eldsjälar, möten som både jag och min son Lennox som var med mig på resan kommer att bära med oss resten av livet. När jag frågade Lennox vad han skulle sakna mest om han bodde som alla de underbara barnen vi mötte, utan leksaker, skärmar och alla bekvämligheter som vi tar för givna funderade han en kort stund. Sedan svarade han ”mamma”, säger Sofia Wistam.

 

LÄS MER: Stora mammapriset stiftas för att hylla Sveriges mammor 

 

Pernilla Wahlgren och Sofia Wistam leder Mammagalan 27 maj. Foto: Kanal 5 / Magnus Ragnvid

 

Läsarna har nominerat mammor till priset

På Expressen.se har svenska folket fått skicka in nomineringar på vilka de tycker ska prisas på galan 27 maj och hundratals nomineringar har strömmat in. Priset kommer att delas ut i tre kategorier på galan, där allt går i mammans tecken.

I juryn för priset sitter Pernilla Wahlgren, Kristin Kaspersen, Amelia Adamo, Lars Lindström och Özz Nûjen. För Pernilla Wahlgren var det känslomässigt att läsa nomineringarna till priset, berättar hon. 

– Jag har blivit otroligt berörd av att läsa dessa starka berättelser om mammor som verkligen gör skillnad, i stort som smått. Det är kvinnor med stora hjärtan och ett brinnande engagemang, mammor som lyckats använda egna erfarenheter och i vissa fall tragedier till att hjälpa andra människor. Det har inte varit lätt att välja ut pristagare, för precis varenda en förtjänar att hyllas och prisas.

Prisstatyetten kommer att specialdesignas av mor och dotter Gynning, konstnärerna Carolina och Agneta.

 

De sitter i juryn

Amelia Adamo, journalist och före detta chefredaktör

Özz Nûjen, komiker

Lars Lindström, journalist och nyhetskrönikör på Expressen

Kristin Kaspersen, programledare

Pernilla Wahlgren, artist

 

En mors dag-present som räddar liv

Stöd Läkarmissionen och stöd arbetet för mammor i nöd. Läs mer på Läkarmissionen.se/morsdag 

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!