Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Waberi överklagar förskingringsdomen

Römosseskolans tidigare rektor Abdirizak Waberi lämnar rättssalen i Göteborgs tingsrätt tidigare i år.
Foto: Daniel Olsson
Waberi har fört ut över 12 miljoner kronor av Römosseskolans pengar. Nu överklagar han domen
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Abdirizak Waberi satt bland annat i riksdagens försvarsutskott för Moderaterna under åren 2010-2014.
Foto: SVEN LINDWALL

Römosseskolans grundare och tidigare rektor Abdirizak Waberi överklagar nu domen. 

Waberi dömdes till fyra år och sex månaders fängelse för bland annat grov förskingring och flera grova bokföringsbrott, efter att mer än 12 miljoner kronor förts ut från skolan.

Enligt tingsrätten via falska fakturor. 

– Han vill bli helt friad, säger advokaten Allan Stutzinsky. 

Föreningen bakom Römosseskolan i Göteborg har fått över 400 skattemiljoner i skolpeng under de senaste tio åren.

Enligt tingsrätten har mer än 12 miljoner av dessa pengar, genom falska fakturor, gått till två företag som den tidigare rektorn Abdirizak Waberi kontrollerat. 

Stora belopp har senare skickats vidare till Somalia där den tidigare moderate riksdagsledamoten driver ett islamistiskt parti och – som vi kunde avslöja i höstas – också till inköp på bland annat sexklubbar i Thailand och lyxhotell i Nairobi.

Waberi har hela tiden nekat till brott. En inställning han står fast vid, enligt advokaten Allan Stutzinsky.

Nu överklagar de domen i sin helhet. 

– Han är besviken och tycker att han har kämpat väldigt mycket för att få den här skolan i gång och för att få den att fungera och göra den till en av de bättre skolorna i området med en hög digitaliseringsnivå. Han tycker att han orättvist får ett straff för att han lagt ner sin själ i detta.

Stutzinsky: ”Besviken”

Allan Stutzinsky menar att tingsrätten gjort fel som inte tagit till sig information som försvaret lagt fram som Waberi menar visar att fakturorna inte är påhittade – att Römosseskolan fått IT-hjälp genom de två bolagen. 

Delar av kostnaderna ska också röra hyran av en lokal i Angered som Waberi menar att hans bolag fick stå på kontraktet för att undvika motarbetande från kommunen. 

– Fakturorna är inte påhittade så tillvida att Framstegsskolan (Föreningen som driver Römosseskolan) har fått motprestationer. De har fått någonting i gengäld. Inte fullt ut IT-support utan också en lokal som man använt och haft tillgång till de senaste två åren. Det kom fram väldigt tydligt under förhandlingen i tingsrätten men tingsrätten har inte fäst något avseende vid det, säger Allan Stutzinsky. 

I samband med domen var tingsrättens rådman och juristdomare Robert Eneljung tydlig med deras inställning:

– Den tidigare rektorn tyckte att det var en bra idé att låta sitt bolag fakturera Römosseskolan för IT-tjänster och använda pengarna till bland annat projekt i Somalia. Problemet är att arbetena inte utfördes.

Några formellt anställda fanns aldrig i Waberis it-bolag, men han har i förhör och under rättegången sagt att folk arbetat gratis med digitaliseringsfrågorna – men utan att, med vissa få undantag, uppge vilka dessa var. 

Skälet ska enligt Waberi vara att skydda dessa från att utsättas för samma behandling från samhällets sida som han själv.

Upptaxerad sex miljoner 

Allan Stutzinsky har inga uppgifter om att några nya personer skulle kunna träda fram, villiga att berätta i hovrätten om vad de utfört för arbeten.

– Inte vad jag vet i dag. 

Waberi dömdes för grov förskingring och flera fall av bokföringsbrott till fyra och ett halvt års fängelse. Han har tidigare också upptaxerats av Skatteverket, som konstaterat att drygt sex miljoner kronor av de utlägg som gjorts är hans egna privata – däribland inköpen i Thailand och Nairob. 

– Det är ju över 600 elever som har gått miste om över 12 miljoner kronor, det är särskilt allvarligt, sa chefsåklagare Henric Fagher i samband med domen. 

Allan Stutzinsky säger att de troligen kommer lämna in överklagandet formellt under tisdagen. 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.