Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vuxna män placeras bland högstadieelever

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Problemet med åldersbestämning på asylsökande har resulterat i frustration i skolan.
Foto: Mikael Sjöberg

Problemet med att bestämma åldern på asylsökande har resulterat i att vuxna människor placeras på högstadiet.

– Framför allt i skolan blir det frustration – då går det ju vuxna män, som inte har klarat gymnasiet, tillsammans med unga flickor i nian, säger Åsa Furén-Thulin, sektionschef på SKL, till Aftonbladet.

Nu ska Migrationsverket tillsammans med Sveriges kommuner och landsting hitta ett sätt att lösa problemet.

Ensamkommande som enligt kommunernas bedömningar är vuxna placeras i flera kommuner på egna "barnboenden" och hamnar i vissa fall i högstadieklasser. Det rapporterar Aftonbladet i dag. Problemet är Migrationsverket fullt medvetna om.

– Om åldersfrågan hade avgjorts tidigare i asylprocessen hade man inte hamnat i den här situationen, säger Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket, till Aftonbladet.

Ska hitta struktur för ålderbedömningar

I Skåne har man skapat särskilda boenden för ensamkommande barn, som egentligen är vuxna. Nu ska Migrationsverket tillsammans med Sveriges kommuner och landsting hitta en struktur för att åldersbedömningarna och hanteringen av de asylsökande ska bli enhetliga, rapporterar Aftonbladet.

– Vi ska hitta ett annat sätt än att behöva skriva ut vuxna som låtsas vara unga. Men man får vara tydlig med att det rör sig om de solklara fallen, när de börjar bli från 21-22 år och uppåt, säger Åsa Furén-Thulin, sektionschef för vård och omsorg på SKL, till Aftonbladet.

Åsa Furén-Thulin vill inte sätta en exakt siffra på hur stort problemet är, men i ett stort antal kommuner finns dilemmat.

– Att problemet finns och att det stundtals vållar spänningar på boendena är tydligt, säger Åsa Furén-Thulin, som har hämtat in uppgifter från en stor del av Sveriges kommuner.

Resurser till barn som behöver stöd

Enligt Åsa Furén-Thulin så är detta en resursfråga som handlar om att kommunerna bör fördela sina resurser utefter vem som behöver dem.

– Har man en barnplacering så följs den upp nogsamt av socialtjänst och de har gode män. Är man en vuxen ung man så ska man kunna klara sådana saker själv. Vi anser att det är mycket bättre att Migrationsverket tar hand om de här unga männen så de hamnar på rätt ställe och att vi lägger våra resurser i kommunsektorn på de barn som behöver stöd, säger hon.

Få medicinska åldersbedömningar

Hittills har ytterst få medicinska åldersbedömningar utförts i Sverige eftersom metoderna varit för osäkra enligt läkarkåren. Rättsmedicinalverket har nu fått uppdraget att genomföra ålderbedömningar och systemet kan vara på plats redan i höst.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.