Vulkanutbrott på Island

Publicerad
Uppdaterad
Stora rökmoln stiger från vulkanen Grimsvötn på Island.
Nu hotar utbrottet flygtrafiken och flygtrafikledningen i landet har varnats.
I natt höll Island andan.
- De närmaste timmarna blir avgörande, säger seismologen Reynir Bödvarsson till Expressen.se.
Grimsvötn ligger på glaciären Vatnajökull och har haft flera utbrott tidigare, senast 2004. Och ett nytt utbrott har varit väntat.
- Det har varit mycket jordskalsaktivitet en längre tid. Hur besvärligt utbrottet blir får tiden utvisa, men tidigare utbrott har inte vållat några större bekymmer, säger Reynir Bödvarsson.
Utbrottet syns från många platser i södra Island. Bente Hansen som bor fem mil från vulkanen säger till Dagbladet.no:
- Jag kan se askmolnet från mitt fönster, det ser större ut än vanligt. Det påminner mig om utbrottet vi hade i fjol.


"Avgörande inom timmar"

Utbrottet är i sin början och hur länge det kan hålla på vet ingen.
- Det kan antingen sluta snart eller fortsätta en längre tid. De närmaste timmarna blir avgörande, säger Bödvarsson.
Den isländska beredskapsmyndigheten har skickat ut en varning till flygtrafikledningen i landet så att flyg kan dirigeras om i fall det skulle bli nödvändigt.
Vatnajökull ligger tio mil sydost om Eyjafjallajökull, där förra årets utbrott spred askmoln som orsakade stora problem i flygtrafiken.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag