Vulkanutbrott på Island i natt

Publicerad
Uppdaterad
Den isländska vulkanen vid Eyjafjallajökull har fått ett utbrott.
Smältvattnet från glaciären gör att 600 boende har evakuerats.
- De tror att stora mängder vatten kommer att dra in över dalen, säger svenska Christina Bengtsson, 50, som bor i området.
Vulkanutbrottet startade under natten mot söndagen. När svenska Christina Bengtsson tittade upp mot natthimlen såg hon ett rött sken på himlen.
– Nu har det hänt, var min första tanke, säger hon.
Hon bor i Fljotshlid som ligger i en dalgång drygt två kilometer från Eyjafjallajökull. Polisen har evakuerat 600 personer i området eftersom det finns en stor risk för översvämningar.
– Det är polisbilar överallt och folk lämnar området i sina bilar, säger Christina Bengtsson.

Giftig aska

Vulkanutbrottet kommer att smälta stora delar av glaciärisen och det finns en risk för att smältvattnet kommer att dränka fler hus i den intilliggande dalen.
– Men vi har inte evakuerats ännu eftersom vi bor så högt upp, säger Christina Bengtsson.
Eyjafjallajökulls senaste utbrott inträffade år 1821. Det pågick sedan från och till under två års tid. Det nya utbrottet har spytt ut aska som nu sprider sig över området.
– Vinden ligger på åt vårt håll så vi har halsdukar för ansiktet. Den ska vara giftig för djur men inte för människor, säger hon.
Trots vulkanutbrottet bara två mil från hennes hem är hon inte orolig.
– Än så länge är det mest spännande, säger Christina Bengtsson.

Rättelse: Det stod tidigare felaktigt att 30 kubikmeter vatten kommer att dra in över dalen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag