Efter mängder med jordbävningar den senaste tiden kom så det alla väntat på. Ett vulkanutbrott startade vid lavafälten i Geldingadalur, vid Fagradalsfjall, några få mil från den isländska huvudstaden Reykjavik. Bilder från halvön Reykjanes visar hur himlen färgas röd under fredagskvällen, men utbrottet beskrivs som litet av experter.
– Det går inte snabbt och utbrottet sker på ett gynnsamt ställe, säger Magnús Tumi Guðmundsson, professor i geofysik, till statliga tv-bolaget RUV.
Han ger också lugnande besked när det gäller eventuella gasföroreningar, som förväntas bli låga. I stället är det viktigaste med utbrottet att det är det första på halvön på 800 år och skulle kunna markera en start på en mer aktiv period.
Flygtrafiken på den internationella flygplatsen i Keflavik – landets största – är i gång, men flygbolagen har uppmanats att hålla koll på prognoserna. Däremot hölls Reykjanesbraut, vägen som går mellan huvudstadsområdet och flygplatsen, stängd. Under lördagen öppnades vägen igen, men Suðurstrandarvegur – den stora vägen som löper längs Reykjanes sydkust – och mindre vägar i närheten hålls fortsatt stängda.
Utbrottet kan vara i ”hundra år”
Seismologen Björn Lund vid Uppsala universitet, säger att det finns en del som talar för att utbrottet kan pågå under ett sekel. Han drar paralleller till utbrotten på 1200-talet, och ett utbrott som då varade i 30 år.
– Flera sprickor skulle kunna öppna sig på andra delar av halvön och då skulle det kunna hålla på i tiotals, kanske hundra år, säger han till SVT.
Men konstaterar att det lika gärna kan lugna ner sig under dagen.
Nära stora turistattraktionen
Vulkanen ligger i samma område som turistattraktionen Blå lagunen, med sina svavelosande varma källor. I Grindavik, som är den stad som ligger närmast utbrottsplatsen, är läget lugnt under natten mot lördagen.
– Människor har varit nervösa och många tror nu att ett så litet utbrott kan ha lättat lite på trycket... situationen är bra och det är inte så att folk flyr staden, säger Grindavíks borgmästare Fannar Jónasson.
Utbrottet uppges inte utgöra någon direkt fara för människor. Befolkningen uppmanas dock att inte närma sig platsen.
– Det är viktigt att alla håller sig lugna och följer nyheterna på tv, säger Davíð Már Bjarnason, talesperson för kustbevakningen, till Morgunbladid.
Kustbevakningen skickade en helikopter till området. Isländska motsvarigheten till SMHI, IMO, twittrade ut den första bilden och filmen på det faktiska utbrottet, tagen av kustbevakningens helikopter.
https://twitter.com/Vedurstofan/status/1373058512553656321https://twitter.com/Vedurstofan/status/1373048364623888390