Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

V:s Ulla Andersson utbränd – sjukskriven på obestämd tid

"Jag fortsätter, som jag gjort den senaste dryga månaden, vara borta från politik, FB och andra sociala medier", skrev Ulla Andersson på Facebook den 20 december.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ulla Andersson har varit sjukskriven sedan november 2017.
Foto: SARA STRANDLUND

Vänsterpartiets vice ordförande är sjukskriven på obestämd tid. Anledningen är utbrändhet. 

"Kommer behöva betydligt mer tid att återhämta mig känns det som", skrev hon på Facebook för ett par veckor sedan. 

– Det ska få ta den tid det tar, säger Vänsterpartiets pressekreterare Åsa Mattsson. 

Vänsterpartiets pressekreterare Åsa Mattsson bekräftar den ekonomisk-politiska talespersonen och vice partiordförande Ulla Andersson är sjukskriven och att det beror på utbrändhet. Enligt Åsa Mattsson ska hon ha varit sjukskriven sedan november och har ersatts av riksdagsledamoten Ali Esbati (V), som – liksom Ulla Andersson – sitter i partiets förhandlingsgrupp.

– Det är en väldigt viktig position och Ali Esbati är mycket initierad och klarar av de på ett bra sätt. Men vi saknar ju alla Ulla så klart, och hoppas att hon ska tillfriskna och känna sig stark så snart som möjligt. Det är vad alla hoppas så klart, men vi vill inte skynda på någon process. Det ska få ta den tid det tar, säger Åsa Mattsson. 


LÄS MER: Ulla Andersson (V) i bråk med Ulf Kristersson (M) riksdagen: "Jag bad om ursäkt" 

Skriver själv om sjukdomen på Facebook

Ulla Andersson skrev själv på sin Facebooksida den 22 november 2017: 

"Det är ovanligt att ta det lugnt. Inte min paradgren men ska försöka lära mig det och ta hand om mig själv den närmaste tiden. Så nu kopplar jag ut från jobb , sociala medier och annat och är sjukskriven ett tag framöver så ses vi sen". 

Ulla Andersson har varit sjukskriven sedan november 2017.
Foto: SARA STRANDLUND

Planen var att hon skulle vara tillbaka efter årsskiftet, men så är det inte längre. Den 20 december skrev Andersson återigen på Facebook: 

"Nu har jag varit borta från politiken över en månad. Inga möten, inga handlingar, inga intervjuer, stängt av telefon och mail osv... Det är märkligt men välbehövligt. Har ingen koll eller kontroll. Kommer behöva betydligt mer tid att återhämta mig känns det som. Så jag fortsätter, som jag gjort den senaste dryga månaden, vara borta från politik, FB och andra sociala medier. Jag behöver det helt enkelt och hoppas F- kassan godkänner min fortsatta sjukskrivning". 

– Vi vet inte när hon är tillbaka. Vi får se om hon ens är tillbaka innan kongressen den 9-11 februari, säger Åsa Mattsson. 


DEBATT: Vi kvinnor sliter tillräckligt – ge oss en rimlig pension, skriver Ulla Andersson (V) 

Många politiker som blivit utbrända på senare tid

På senare tid är de flera politiker som varit sjukskrivna just för utbrändhet. Den tidigare sjukvårdsministern Gabriel Wikström (S) lämnade i somras sitt uppdrag efter en tids sjukdom och för ungefär ett år sedan berättade SSU-ordföranden Philip Botström att han led av utmattningssyndrom.  


LÄS MER: Gabriel Wikström om den tuffa vägen tillbaka – och varför han fortsätter säga nej till Löfven 


Strax efter valet 2014 sjukskrevs Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson för utbrändhet. Även Miljöpartiets Europaparlamentariker Jakop Dalunde har varit utbränd. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.