Regeringskris – majoritet mot Stefan Löfven

"Vi kommer aldrig rösta på Åkesson eller Kristersson"
Statsminister Stefan Löfven, S.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Nooshi Dadgostar, V.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/F. WENNERLUND FREDRIK WENNERLUND
Morgan Johansson.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 8

Sverige står inför en regeringskris, när en majoritet i riksdagen nu säger sig redo att fälla statsminister Stefan Löfven.

Det dramatiska beskedet kom sedan V meddelat att de saknar förtroende för statsministern – och SD därefter yrkat på en misstroendeomröstning. De backas upp av såväl M som KD.

Men Stefan Löfven har inga planer på att gå Vänsterpartiet till mötes.

– Januariavtalet ska fullföljas, säger han.

Regeringskrisen i Sverige

Efter sju år som landets statsminister står Stefan Löfven och hans S-ledda regering inför en akut politisk kris. 

Efter en begäran av Sverigedemokraterna ska en misstroendeomröstning ske i riksdagen redan på måndag nästa vecka. SD lämnade in yrkandet strax efter lunch på torsdagen. 

– Det finns inte ett förtroende för statsministern, utan man vill byta ut den här regeringen, och jag räknar med att det kommer att bli så att en majoritet i kammaren röstar för att avsätta statsministern, säger SD:s gruppledare Henrik Vinge under en pressträff.

M och KD tänker fälla Löfven

Kristdemokraterna meddelar kort därefter att de ställer sig bakom misstroendet och kommer rösta för att fälla Stefan Löfven. 

– Det har varit sju svåra år för Sverige, säger Ebba Busch på en pressträff.

– Medborgarna kan känna sig trygga med var man har KD, vi kommer inte att vara garanten för att Löfven sitter kvar, fortsätter hon.

Även M-ledaren Ulf Kristersson ger samma besked.

”Vår uppfattning är mycket tydlig. Den här regeringen borde aldrig ha tillträtt. Vi har redan röstat nej till Stefan Löfven flera gånger. Självklart kommer vi att göra det igen”, skriver han på Facebook

Löfven kan utlysa extra val

Tidigare samma dag hade V-ledaren Nooshi Dadgostar klargjort att Vänsterpartiet inte längre har förtroende för regeringen. Och hon sa då också, vilket är centralt, att V är redo att stödja ett misstroende även om initiativet kommer från SD.

Står hon fast vid det kommer statsministern och regeringen av allt att döma tvingas avgå. Stefan Löfven har dock möjlighet att utlysa extra val, antingen före en omröstning eller uppemot en vecka efteråt.

Enligt Stefan Löfven har regeringen och samarbetspartierna inte heller för avsikt att gå Vänsterpartiet till mötes i frågan om fri hyressättning i nyproduktion.

– Vi ska fullfölja januariavtalet, säger Stefan Löfven.

”Ansvarslöst”

Statsministern kallar Vänsterpartiets agerande ”ansvarslöst”, och säger att han nu ska överväga sina två alternativ efter en misstroendeomröstning: utlysa extra val eller begära om entledigande, följt av nya talmansrundor.

Väljer Löfven att avgå får talmannen i uppdrag att sondera möjligheter för en ny statsminister att väljas, och Sverige kommer under tiden styras av en övergångsregering.

– Det tog fyra månader att bilda regering efter valet. Det var tufft, men det innebar också att de fyra partier som till slut gjorde upp måste säga att ”vi vill ha vår del och ni ska ha er del”. Ställer man ultimatum hade man fått ägna minst fyra månader till, och det är precis vad som väntar nu, säger Löfven.

Ministern rasar mot Vänsterpartiet: ”Falska”

Justitieminister Morgan Johansson riktar skarp kritik mot att Vänsterpartiet – enligt honom – försöker förmedla bilden att Socialdemokraterna är för marknadshyror.

– Den påstår jag drivs på falska och felaktiga premisser, säger han till SVT.

Han tror dock fortsatt på att situationen kommer klara upp sig under ”de kommande dagarna”.

– Vi kommer säkert ha ett mycket stort antal kontakter, sen kommer jag inte redovisa när eller med vem, säger han.

– Vi ser över vilka förhandlingsalternativ som vi har så att vi förhoppningsvis kan reda ut den här situationen. Men det är inte alls självklart att det går.

Unikt besked av V

V gav tidigare i veckan ett ultimatum till statsministern som bestod av två alternativ: Regeringen ska antingen lägga förslaget om marknadshyror åt sidan, eller inleda förhandlingar med Hyresgästföreningen. 

Efter att tidsfristen löpt ut klockan 10 på torsdagen gav V-ledaren Nooshi Dadgostar besked: Vänsterpartiet stöttar en misstroendeomröstning.

– Nu handlar det om en mycket större fråga, som handlar om förtroende för den här regeringen, sa hon på en pressträff.

Att V nu säger sig vara redo att fälla en S-ledd regering är något närmast unikt. Det har inte inte skett sedan 1990, då statsminister Ingvar Carlsson avgick efter att V dragit tillbaka sitt stöd för hans regering. 

Inget stöd för M-ledd regering

Vad som händer om Löfven avgår är oklart. I dagens riksdag finns av allt att döma inget stöd för Moderaterna och Ulf Kristersson att ta över regeringsmakten, trots Liberalernas sidbyte och besked att man vill ha Kristersson som ny statsminister. 

Skälet är att V, trots att man nu säger sig redo att fälla regeringen, inte lär släppa fram Moderaterna som nya regeringsbildare. Och sammantaget har S, MP, C och V majoritet i riksdagen. 

En regeringskris kan alltså mycket väl sluta med att Stefan Löfven kommer tillbaka till makten. 

V-ledaren pekar ut Lööf som den stora syndaren

Nooshi Dadgostar menar att det är lika mycket statsminister Löfvens som C-ledaren Annie Lööfs fel att det blir regeringskris. Hon menar att de båda vägrat samtala om den enda av 73 punkter i januariavtalet som V motsätter sig.

– Vi har i två års tid sagt att det här förslaget inte har parlamentariskt stöd, ändå tvingar de fram det. 

– Det är en punkt som vi har synpunkter på och att då vägra kompromissa eller ens tala om frågan är för mig inte gott ledarskap utan bara tjurskalligt och arrogant, säger Dadgostar till Expressen TV.

Dagostar ser inga öppningar till förhandlingar över helgen utan ”går rakt mot ett misstroende”. Men även om hon bidrar till att fälla regeringen kan hon komma att hjälpa den upp på knäna igen.

– Jag skulle vilja ha en regering som respekterar sitt regeringsunderlag. Och om Stefan Löfven gör det är jag beredd att rösta på honom, säger Dadgostar.


Det behövs för att fälla Stefan Löfven

Statsvetaren: Så troligt är det att Löfvens regering faller.

Majoritet redo att fälla Löfven

På måndag röstar riksdagen om att fälla statsministern

”Det är ett dramatiskt besked”

Expressens politikreporter: Det innebär Vänsterpartiets besked

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.