Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

V:s kritik mot budgeten: Våra krav uppfylls inte

Regeringens höstbudget rymmer satsningar på totalt 74 miljarder kronor.
Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson.
Foto: AMIR NABIZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN
Finansminister Magdalena Andersson, S.
Foto: ROBIN EK / TT / TT NYHETSBYRÅN

Under måndagen presenterar Magdalena Andersson regeringens höstbudget.

För att få igenom den i riksdagen behövs stöd från såväl C som V.

Men de krav som Vänsterpartiet ställt på budgeten är inte uppfyllda, säger partiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson till Svenska Dagbladet. 

– Det vi sett är att nedskärningarna tyvärr kommer att fortsätta, samtidigt som man föreslår rätt stora skattesänkningar på framför allt inkomst. 

Direktrapport: Höstbudgeten 2021

Regeringen presenterar i dag klockan 8.20 sin budgetproposition. 23 miljarder kommer satsas på stärkt välfärd, skriver Magdalena Andersson (S) och Åsa Lindhagen (MP) i ett debattinlägg i Dagens Nyheter. 

”Satsningar på sammanlagt 23 miljarder kronor genomförs för att välfärden ska ha fler medarbetare, bättre arbetsvillkor och högre kompetens och fortsätta bekämpa pandemin”, skriver de. 

Men några förhandlingar med Centerpartiet eller Vänsterpartiet har inte skett – och om något av partierna inte godkänner förslaget kan det leda till regeringskris senare i höst. 

V: Våra krav uppfylls inte 

En stor del av förslaget hade redan presenterats på fredagen. Vänsterpartiet har tidigare krävt en höjd garantipension samt att de skattesänkningar som presenterats motsvaras av minst lika stora skattehöjningar.

På fredagen var flera av V:s krav inte uppfyllda, säger Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomisk-politisk talesperson till SvD. 

Hon anser även att tillskotten till kommuner och regioner inte är tillräckligt stora. 

– Det vi sett är att nedskärningarna tyvärr kommer att fortsätta, samtidigt som man föreslår rätt stora skattesänkningar på framför allt inkomst. Man finansierar inte det, så det urholkar välfärden, säger hon till SvD.

Det finns framför allt två krav som V ställt som Ulla Andersson inte tror kommer uppfyllas. 

– Att avbetala välfärdskulden och att finansiera skattesänkningar så att de inte urholkar välfärden, de två tror jag blir svårast för regeringen att uppfylla av vad jag hittills sett.

Enligt centralt placerade källor till Dagens Industri har regeringspartierna valt att gå C-kraven till mötes och nobbat Vänsterpartiet i fråga om skattehöjningarna.

Statsvetare: V och C stödjer budgeten

Även om V och C står inför svåra vägval kommer de troligtvis ställa sig bakom budgetpropositionen. 

Det säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet till Dagens Industri. 

– Det som talar för att man får ihop det är att motivationen från både C och V är ganska stor när det gäller att undvika ett budgetdebacle, säger Möller och fortsätter: 

– Förutsättningarna är också goda rent sakpolitiskt, eftersom det är så mycket pengar som man tänker spendera. Pengarna räcker nog för att göra båda partierna ganska nöjda, åtminstone tillräckligt nöjda för att de ska kunna motivera varför de stödjer regeringens budget, säger han till Di. 

Andersson om chanserna att få med sig V

”Mycket i den här budgeten som jag tror att Vänsterpartiet tycker är riktigt bra politik”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.