Regeringen presenterar i dag klockan 8.20 sin budgetproposition. 23 miljarder kommer satsas på stärkt välfärd, skriver Magdalena Andersson (S) och Åsa Lindhagen (MP) i ett debattinlägg i Dagens Nyheter.
”Satsningar på sammanlagt 23 miljarder kronor genomförs för att välfärden ska ha fler medarbetare, bättre arbetsvillkor och högre kompetens och fortsätta bekämpa pandemin”, skriver de.
Men några förhandlingar med Centerpartiet eller Vänsterpartiet har inte skett – och om något av partierna inte godkänner förslaget kan det leda till regeringskris senare i höst.
V: Våra krav uppfylls inte
En stor del av förslaget hade redan presenterats på fredagen. Vänsterpartiet har tidigare krävt en höjd garantipension samt att de skattesänkningar som presenterats motsvaras av minst lika stora skattehöjningar.
På fredagen var flera av V:s krav inte uppfyllda, säger Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomisk-politisk talesperson till SvD.
Hon anser även att tillskotten till kommuner och regioner inte är tillräckligt stora.
– Det vi sett är att nedskärningarna tyvärr kommer att fortsätta, samtidigt som man föreslår rätt stora skattesänkningar på framför allt inkomst. Man finansierar inte det, så det urholkar välfärden, säger hon till SvD.
Det finns framför allt två krav som V ställt som Ulla Andersson inte tror kommer uppfyllas.
– Att avbetala välfärdskulden och att finansiera skattesänkningar så att de inte urholkar välfärden, de två tror jag blir svårast för regeringen att uppfylla av vad jag hittills sett.
Enligt centralt placerade källor till Dagens Industri har regeringspartierna valt att gå C-kraven till mötes och nobbat Vänsterpartiet i fråga om skattehöjningarna.
Statsvetare: V och C stödjer budgeten
Även om V och C står inför svåra vägval kommer de troligtvis ställa sig bakom budgetpropositionen.
Det säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet till Dagens Industri.
– Det som talar för att man får ihop det är att motivationen från både C och V är ganska stor när det gäller att undvika ett budgetdebacle, säger Möller och fortsätter:
– Förutsättningarna är också goda rent sakpolitiskt, eftersom det är så mycket pengar som man tänker spendera. Pengarna räcker nog för att göra båda partierna ganska nöjda, åtminstone tillräckligt nöjda för att de ska kunna motivera varför de stödjer regeringens budget, säger han till Di.