Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Vrid om armen på de som inte tar ansvaret"

Foto: Marcus Gustafsson

Armen ska vridas om på de EU-politiker som inte tar ansvar i flyktingfrågan.

Det anser tidigare statsministern Göran Persson som också kallar LO:s förslag att S och M ska enas om migrationsfrågan för ett ”bra initiativ”.

–Sverige ska naturligtvis se till så vi får en bred politisk lösning omkring hur vi ska hantera vårt ansvar i Europa, säger han.

Göran Persson talade under fredagen på ett seminarium för hållbarhetsfrågor och havsmiljö arrangerat av Billerud Korsnäs på Kastellholmen i centrala Stockholm.

När Expressen frågade den tidigare S-ledaren hur han ser på den senaste tidens flyktingkatastrofer svarar han att han reagerat med bestörtning. Senast under torsdagen hittades 71 döda personer i en lastbil i Österrike, nära gränsen till Ungern och flera hundra personer har de senaste dagarna dött på Medelhavet.

– Med bestörtning och förvåning. Det är omöjligt att ta in att det händer. Särskilt den här katastrofen vi såg vid gränsen till Ungern. Det händer inom den Europeiska unionen, Ungern och Österrike. Det är svårt att ta in, säger Persson.

Sveriges tidigare statsminister varnar för att EU-ländernas oförmåga att enas om flyktingmottagandet kan få konsekvenser för framtidens Europa.

– Om inte Europas ledare efter detta tar sig samman och hanterar den här flyktingkatastrofen då kommer det här att sluta illa. Inte bara för flyktingarna utan också för Europas politiska vänskap, säger han.

Vilken linje bör Sverige driva fortsatt framåt?

– Vi ska driva en linje att alla ska vara med och dela ansvaret. Det är ohyggligt viktigt för Sverige. Vi kommer inte att ensamma kunna fortsätta ta det ansvar vi gör om andra vänder ryggen till. Sverige, Tyskland och möjligen Österrike. Det är inte hållbart.

Bör vi öppna fler lagliga vägar in i Europa utöver kvotsystemet?

– Det är svårt för mig att bedöma. När vi inte ens klarar kvotsystemet så kan man ju fråga sig om det är en meningsfull diskussion överhuvudtaget. Nu gäller det att vrida om armen ordentligt på de politiker som inte ens tar det grundläggande ansvaret för europeiska och mänskliga rättigheter.

Samtidigt ökar Sverigedemokraternas siffror i opinionen. I en uppmärksammad och ifrågasatt mätning från Yougov/Metro förra veckan fick partiet 25,2 procent.

Vad tror du att det beror på?

– Jag kommenterar inte svensk dagspolitik på så sätt. En gång i tiden sysslade jag med det nästan på heltid. Jag skulle ha blivit mycket upprörd om min företrädare lagt sig in den diskussionen. Det här får Löfven svara på, säger han.

LO:s vice ordförande Tobias Baudin föreslog nyligen att S och M skulle samarbeta om migrationsfrågan.

Finansminister Magdalena Andersson, S, stängde inte dörren för förslaget under regeringsöverläggningarna på Harpsund förra fredagen.

Kan det vara en idé?

– Om jag avstår från att kommentera LO:s förslag och säger så här. Sverige ska naturligtvis se till så vi får en bred politisk lösning omkring hur vi ska hantera vårt ansvar i Europa. Det ska vi inte ha politisk strid om. Det här är så kontroversiellt, så ifrågasatt, så stort, så svårt. Är det någonstans vi behöver ha en uppgörelse där många tar ansvar är det faktiskt här. Så det är ett bra initiativ, det finns säker fler.

Så det kan vara ett alternativ alltså?

–Jag vill inte gå in i detalj. Jag pratar, som du hör, för breda lösningar, säger Göran Persson.