Vrakletarna: Vi blev rätt förvånade

Vrakletarna Dennis Åsberg och Peter Lindberg uppger att de hittade den förlista ubåten efter ett tips.

På en position längs den svenska ostkusten skulle det finnas ett ubåtsvrak.

– Vi har gått på en position som är intressant och vi har hittat det här, säger Dennis Åsberg.

Vrakletarna Dennis Åsberg och Peter Lindberg vid företaget Ocean X Team började söka efter ubåtsvraket i förra veckan.

De uppger att de hade fått ett tips från ett isländskt företag om att en ubåt skulle ha förlist och ligga på havets botten – bara 1,5 sjömil, 2 750 meter, från den svenska ostkusten. Vrakletarna uppger att ubåten hittades i ett område i Mellansverige som är relativt trafikerat av båtar. Ubåten är mörk, luckorna på tornet är stängda och på skrovet finns det kyrillisk text strax intill tornet, enligt vrakletarna.

– Vi kan inte släppa några uppgifter om hur det här företaget fick uppgifterna. Men vi kan säga att man hade uppgifter om att en ubåt förlist på den här platsen, säger Dennis Åsberg.

Efter bara ett par timmars letande med en undervattensrobot hittade gruppen vad de sökt efter. Nere på havets botten låg vraket av en cirka 20 meter lång och tre meter bred ubåt.

"Blev förvånade"

Undervattensroboten filmade fyndet ur flera vinklar och vrakletarna är säkra på sin sak – det är en ubåt.

Vad hade ni för information om den här positionen?

– Att det skulle finnas ett vrak och då blev vi rätt förvånade när vi hittade det här, säger Dennis Åsberg.

Flera experter menar att det rör sig om en Catfish-ubåt från första världskriget?

– Det är inte omöjligt.

Din kollega har frågat om positionen för just den ubåten på ett forum?

– Jag har fått jättemycket mejl om det. Det jag kan säga är att är det så att det är den ubåten är jag väldigt glad. Vi kan inte ta någonting för givet, utan vi måste kontrollera det först. Men självklart är det vårt mål som vrakletare att hitta något av äldre härkomst. Vi vet inte om det är den ubåten, det är omöjligt för oss att säga det.

Försvarsmakten analyserar

Ocean X Team har varit i kontakt med Försvarsmakten och delat med sig av en del av bilderna som tagits vid fyndplatsen. Försvarsmakten uppger att de analyserar materialet.

Ocean X Team har letat vrak och andra föremål på havsbotten sedan tidigt 1990-tal. Företaget hittade 1992 ett amerikanskt B-17 bombplan utanför den svenska östkusten. Företaget har även hittat gammal champagne som auktionerats ut.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.