Både malaysiska och thailändska experter har undersökt föremålet Foto: STR/EPA/TTBåde malaysiska och thailändska experter har undersökt föremålet Foto: STR/EPA/TT
Både malaysiska och thailändska experter har undersökt föremålet  Foto: STR/EPA/TT
De har kommit fram till att det inte härstammar från ett Boeing 777. Foto: STR/EPA/TTDe har kommit fram till att det inte härstammar från ett Boeing 777. Foto: STR/EPA/TT
De har kommit fram till att det inte härstammar från ett Boeing 777. Foto: STR/EPA/TT

Vrakdelarna i Thailand är inte från spökplanet

Publicerad

Spekulationerna om spökplanet MH370 väcktes till liv i helgen efter att vrakdelar spolats i land i södra Thailand.

Nu slår den malaysiska staten hål på uppgifterna - vrakdelarna kommer inte från planet, rapporterar AP.

Samtidigt har ett japanskt företag meddelat att delarna kommer från en japansk raket.

Det var i mars 2014 som Malaysia Airlines plan MH370 försvann spårlöst under en flygning från Kuala Lumpur mot Peking, med 239 människor ombord.

Sedan dess har flygplanets försvinnande blivit föremål för en rad olika diskussioner.

I helgen väcktes diskussionerna återigen till liv i samband med att en två gånger tre meter lång vrakdel flöt i land på södra Thailands östkust. Militärer från ett närliggande regemente gjorde bedömningen att delen kom från ett flygplan som legat i vattnet i minst ett år.

Men delen kommer inte från MH370.

Nu väljer den malaysiska staten att slå hål på spekulationerna. Det är landets transportminister Liow Tiong Lai som i ett uttalande säger att både malaysiska och thailändska experter har undersökt föremålet och kommit fram till att det inte härstammar från ett Boeing 777, rapporterar AP.

Tidigare fynd bekräftade

En japansk rakettillverkare har meddelat att vrakdelarna som nu flutit i land troligtvis kommer från en raket som tidigare skjutits upp från Japan.

I somras blev MH370 återigen en världsnyhet efter att vrakdelar flutit i land på ön Réunion utanför Afrikas östkust.

Efter noga granskning kunde man bekräfta att vrakdelen, en vingklaff, kom från MH370.

I samband med sommarens fynd lovade Malaysias premiärminister Najib Razak att sökandet efter svar på vad som hänt planet skulle fortsätta oförtrutet.

– Jag vill försäkra alla som drabbats av denna tragedi att den malaysiska regeringen är fast beslutna att göra allt vi kan för att ta reda på sanningen om vad som hände, sa premiärminister Najib Razak då.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag