Vrakdel från spökplan kan ha hittats i södra Thailand. Foto: Ahmad Yusni / Epa / Tt
Vrakdel från spökplan kan ha hittats i södra Thailand.  Foto: Ahmad Yusni / Epa / Tt

Vrakdel har hittats – kan vara från MH370

Publicerad

En vrakdel som kan komma från ett flygplan har spolats i land i södra Thailand, och lett till spekulationer om att det kan tillhöra det försvunna flygplanet Malaysia Airlines MH370.

En rundad vrakdel med måtten två gånger tre meter och med svagt böjd form, har flutit i land i provinsen Nakhon Si Thammarat på södra Thailand östkust, berättar nyhetsbyrån Reuters.

Bybor hittade föremålet på lördagsmorgonen och kontaktade genast myndigheter.

Tanyapat Patthikongpan är distriktschef i området.

– Fiskare säger att föremålet har legat i vattnet i över ett år att döma av beläggningen på det, säger han.

I Thailand spekuleras det nu att föremålet kan tillhöra det försvunna spökplanet MH370, som försvann under en flygning från Kuala Lumpur till Peking i mars 2014, med 239 personer ombord.

– Det finns ännu ingen officiell bekräftelse på att vrakdelen kommer från MH370. säger Tanyapat Patthikongpan.

Militär personal från ett arméregemente i närheten har gjort bedömningen att föremålet tillhör ett flygplan.

Fotografier skickades också till det thailändska flygvapnet, där experter som analyserade bilderna gjorde bedömningen att föremålet tillhörde ett utländskt flygbolag, skriver tidningen The Nation.

Experter ska göra analys

Nu ska det thailändska flygvapnets experter ta sig till området för att på plats göra en mer noggrann analys.

Föremålet uppges väga runt 100 kilo, och siffror som kan vara någon form av serienummer syns.

I nuläget pågår letande efter MH370 i södra Indiska Oceanen, men än så länge har inga fynd gjorts som med säkerhet kan avslöja vad som skett med planet.

29 juli förra året flöt en annan vrakdel i land på den franska ön Réunion i Indiska Oceanen som utredare senare slog fast tillhörde MH370.

Vad som talar emot att dagens fynd skulle tillhöra MH370 är att området i Thailand där vrakdelen hittats, ligger på landet södra östkust, och alltså är avskuret från den Indiska Oceanen.

Utredare tror att någon ombord på MH370 medvetet stängde av flygplanets så kallade transpondrar, som gör det möjligt att lokalisera planet, och senare förde det långt ur kurs.

De flesta passagerarna ombord var från Kina.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag