Vrakdel från Boeing 777-plan hittad

Publicerad

En vrakdel från ett Boeing 777-plan har hittats utanför Moçambiques kust, uppger en amerikansk statskälla för CNN.

Spökplanet MH370 är det enda kända planet av modellen som saknas.

Vrakdelen har förts till Malaysia där den nu ska undersökas.

Det var den 8 mars 2014 som Malaysia Airlines MH370 - ett Boeing 777 med 239 människor ombord - lyfte från Kuala Lumpur i riktning mot Shanghai.

Under färden försvann det spårlöst.

Sedan dess har en internationell insats ledd av Malaysia sökt efter vraket - och nu kan man ha hittat en del från spökplanet.

Det är en amerikansk statskälla som uppger för CNN att en vrakdel från ett Boeing 777 under helgen har spolats i land i Moçambique på Afrikas östkust.

Om informationen stämmer talar mycket för att vrakdelen kommer från just MH370. Planet är nämligen det enda av modellen 777 som är rapporterat försvunnet. Delen kommer nu att föras till Malaysia där det ska utredas om det går att koppla samman den med det försvunna planet.

Malaysia Airlines menar att kopplingen ännu är "spekulativ".

"Det vore för spekulativt vid den här tidpunkten att kommentera", meddelar Malaysia Airlines i en kommentar till CNN.

Sedan planet försvann för nästan två år sedan har flera vrakfynd rapporterats i internationella medier. I flera fall har man kunnat avfärda att delarna kommer från MH370.

Det enda undantaget är den vingklaff som spolades i land på ön Réunion i juli förra året. Kort efter fyndet kunde Malaysias premiärminister Najib Razak bekräfta att klaffen kom från just MH370.

Lovat att söka vidare

– I dag, 515 dagar efter att planet försvann, är det med tungt hjärta som jag berättar att en internationell expertgrupp slutgiltigt har bekräftat att flygplansvrakdelarna som hittats på Réunion faktiskt kommer från MH370, sa Najib Razak då.

Senare bekräftade även Frankrike att klaffen kom från just MH370.

Fyndet innebar att man för första gången kunde slå fast att MH370 hade kraschat i Indiska oceanen. Najib Razak har efter fyndet lovat att man kommer att fortsätta sökarbetet för att kunna ge de anhöriga till offren en bättre bild av vad som faktiskt hände.

– Jag vill försäkra alla som drabbats av denna tragedi att den malaysiska regeringen är fast beslutna att göra allt vi kan för att ta reda på sanningen om vad som hände, har premiärminister Najib Razak tidigare sagt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag