Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

VR-terapi för dömda minskar aggressioner

Virtuell verklighet, eller virtual reality, har testats som en behandlingsmetod för aggression i svenska fängelser – med goda resultat.
Foto: TASS / DONAT SOROKIN/TASS/SIPA USA SIPA USA

Brottsdömda med aggressionsproblem har i över ett år testat VR-terapi som en ny behandlingsmetod. Och resultaten efter testerna i Borås och Kumla har varit goda, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Tanken är att de som dömts ska kunna lära sig att hantera aggressiva impulser i den tredimensionella virtuella värld de upplever med VR-tekniken. Det kan handla om att möta poliser ute i samhället eller att stå i kö.

Metoden kan nu komma att börja användas på anstalter i hela landet, trots en prislapp på omkring 300 000 kronor för varje anstalt.

– Man ser både en beteendeförändring och en förändring i hur personen faktiskt tänker, resonerar och vilka värderingar man har, säger David Ivarsson, psykolog på Kriminalvården, till Ekot.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.