Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

von Otter: Hoppas att Bennys död finns som ett brännmärke

Foto: JESSICA GOW / TT NYHETSBYRÅN
Benny Fredriksson.
Foto: DN / TT NYHETSBYRÅN

Ett år har gått sedan teaterchefen Benny Fredriksson tog sitt liv.

Nu berättar hans fru Anne Sofie von Otter för Dagens Nyheter om makens sista tid och året som gått sedan han dog.

– Jag hoppas mycket att Bennys död finns som ett brännmärke i hjärtat och samvetet på alla som deltog i häxjakten på honom. Han var inget helgon, Benny, men han var jävligt bra, säger hon till DN.

I december 2017, i slutskedet av den period som gått till historien som metoo-hösten, publicerade Aftonbladet en granskning av Stockholms stadsteaters dåvarande chef Benny Fredriksson.

Budskapet var att han hade en hårdhänt ledarstil som skapat en tystnadskultur på teatern. Tidningen uppgav sig ha tagit del av närmare 40 berättelser från personer som då arbetade under Fredriksson eller tidigare hade gjort det. Alla utom en var anonyma.

Benny Fredriksson avgick två dagar efter den första publiceringen, chockad. Han gick så småningom in i en depression, och den 17 mars 2018 tog han sitt liv, 58 år gammal.

Benny Fredriksson fru sedan 30 år, den världsberömda opera- och konsertsångerskan Anne Sofie von Otter, 63, berättar nu för DN:s Björn af Kleen om makens sista tid och året som gått sedan han dog.

– I början fanns han med som en rådgivare. Han hade en osviklig känsla för vilken väg man skulle ta och kunde tänka i flera steg. Nu är det slut på det. Ibland får jag panik när jag känner att han försvinner. När jag hör hissen i trapphuset och inser att min första reflex inte längre är att Benny kommer hem. Då hugger det till av ångest, säger hon till DN.

En kondoleansbok bredvid ett tänt ljus och ett fotografi på Benny Fredriksson på Kulturhuset i Stockholm, tre dagar efter hans död.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kritisk mot styrelsen

Anne Sofie von Otter är kritisk mot styrelsen för Stadsteatern. Benny Fredriksson borde ha satts i karantän samma dag som artikeln i Aftonbladets artikel publicerades, säger hon till DN.

– Det var också för få och för klena försvarsuttalanden från styrelsen. De stöttade honom mellan fyra ögon. Men de gick inte ut med någon rejäl uppbackning i offentligheten. De var väl också chockade och rädda, det är jag övertygad om.

Fem dagar efter Benny Fredrikssons död offentliggjordes en utredning av arbetsmiljön på Stadsteatern som tillsatts av Stockholms stad. 

Utredningen fann inga belägg för att sexuella trakasserier från ledningen förekommit. Det visste Fredriksson om när han tog sitt liv. 

Bilden av Benny Fredrikssons ledarstil var splittrad. Vissa såg den som problematisk medan andra uppskattade den. En del anställda vittnade om en tystnadskultur och att det fanns personer som var rädda.

Aftonbladet fälldes

Den 11 mars i år fälldes Aftonbladet av Pressens opinionsnämnd för att grovt ha brutit mot god publicistisk sed i sin granskning av Benny Fredriksson.

I beslutet står det:

”Nämnden anser att tidningen inte har haft tillräckliga belägg för en rad anklagelser samt har publicerat djupt kränkande och nedsättande omdömen om honom som det är mycket svårt att försvara sig mot”. 

Dessutom fick han inte tillräckligt gott om tid för att bemöta anklagelserna.

Anne Sofie von Otter säger till DN att beslutet inte skänkte henne någon glädje, men att det var ett bevis för att världen inte blivit ”helt galen”.

– Jag hoppas mycket att Bennys död finns som ett brännmärke i hjärtat och samvetet på alla som deltog i häxjakten på honom. Han var inget helgon, Benny, men han var jävligt bra.

Hon tror inte att hon kommer att gå vidare och stämma Aftonbladet. Att gå igenom en rättsprocess kostar för mycket psykiskt, säger hon. Dessutom tror hon inte att maken hade velat det.

”Samhället har blivit så hårt”

I somras gjorde von Otter en stor intervju med tyska Die Zeit om makens död. Hon fick bland annat en fråga om påståendena i Aftonbladet om att Benny Fredriksson skulle ha tolererat sexuella trakasserier. Hon svarade att han verkligen försökte ta itu med de problem som fanns.

– På kulturområdet arbetar inte bara okomplicerade människor. Särskilt stora talanger är ofta galna, de har problem med alkohol eller piller och flippar ur. Benny tog hand om alla. Han var en osjälvisk chef, sade hon till tidningen.

Die Zeit frågade också om hennes syn på världen förändrats efter den 17 mars 2018.

Svaret:

– Nej, inte egentligen. Att bli gammal utan Benny, det är ledsamt. Det hade varit trevligt, en upptäckt, vad som hänt med Benny när han slutat arbeta, vad som hänt med oss. Jag tycker att samhället har blivit så hårt, inte bara i Sverige. Vad gör vi med vår vackra värld? Det desillusionerade mig. 


Mår du dåligt eller är du orolig för någon du känner?

Ta alltid självmordstankar eller planer på allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder.


Prata och våga lyssna. Uttryck din oro och ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk. Visa empati och döm aldrig. Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar.


En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång. Ring 112 eller åk till en akutmottagning. Om möjligt – lämna inte personen ensam.


Självmord är ofta impulshandlingar.


Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.


Bris: 116 111, bris.se.


Vuxentelefon: 077-150 50 50.


Hjälplinjen: 0771-22 00 60.


Jourhavande präst: Nås via 112. Du kan också nå jourhavande präst om du befinner dig i utlandet. Telefonnumret är då +46-10 490 45 91.


Självmordslinjen: 90 101, chatt.mind.se.


Föräldratelefon: 020-85 20 00.


Jourhavande medmänniska: 08-702 16 80.


Spes (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu. Telefonjouren: 08-34 58 73.


Källor: mind.se och www.spesistockholm.se.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.