Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vobban tog annan väg hem – räddade man

Vobban Jonsson, 38, tog en annan väg hem än vanligt. Och det är han glad för i dag.
Foto: Privat
Här är en del av Vobbans Facebookinlägg.

Vobban Jonsson tog en annan väg hem än vad han brukar göra. Det räddade förmodligen den vilsne, äldre mannen från att bli nerslagen och rånad.

– Det var skönt att jag inte tog valet att gå därifrån för jag hade mått dåligt om jag hade läst om att något hade hänt dagen efter i tidningen, säger han.

I onsdags när Vobban Jonsson, 38, från Sundsvall, var på väg hem från jobbet så tog han en annan väg än han brukar göra.

Det skulle visa sig vara dagens goda gärning.

– Jag skulle fota lite naturbilder till Instagram när jag såg en äldre farbror som såg lite vilsen ut, han vinglade liksom, säger Vobban.

Bakom den äldre mannen gick två yngre killar och Vobban kände instinktivt att något var fel, något som ST var först med att uppmärksamma.

– Jag såg hur killarna iakttog gubben och det kändes lite konstigt. Jag joggade därför ikapp honom och frågade vad som hade hänt, varför han verkade vilsen. Då berättade han att han inte hittade hem.

Följde med hem

Som tur var så kunde mannen sin egen adress utantill och med hjälp av mobilen kunde Vobban lokalisera hans hem.

– Jag följde med honom hem och hans fru stod i porten och såg lite oroad ut men hela hennes ansikte lyste upp när hon såg honom. Jag tackade för mig och gick sedan tillbaka samma väg som jag kom, säger han och fortsätter:

– Då upptäcker jag grabbarna igen och ena ropar att det var "jävligt onödigt" av mig att förhindra ett eventuellt rån och att de "förlorade pengar" där. Jag vet inte om de var påverkade på något sätt men jag blev arg och skrek att de får tio sekunder på sig att sticka sedan skulle jag ringa polisen.

Sprang därifrån

Det fick grabbarna att resa sig upp och springa därifrån.

– Jag kände att det fick vara nog nu, sedan valde jag att gå hem och då kom tårarna direkt. Jag var uppe i varv och funderade över vad som hade hänt.

Vobban skrev om händelsen i ett inlägg på Facebook och har sedan dess hyllats för sin insats.

– Det är otroligt många som har hört av sig, jag har fått mycket respons. Många har mejlat och sagt att det hade kunnat vara deras dementa morfar eller farfar.

"Lita på magkänslan"

Vobban är glad över att han agerade när han kände att något var fel.

– Det var skönt att jag inte tog valet att gå därifrån för jag hade mått dåligt om jag hade läst om att något hade hänt dagen efter i tidningen. Sådant händer för ofta.

Han menar att folk måste bli bättre på att gripa in när de tror att något konstigt är på väg att hända.

– Det gäller att lita på magkänslan. Jag känner att man kanske fegar ut för många gånger. Jag hade inte kunnat leva med skuldkänslan om det hade hänt något, men nu kunde jag sova gott.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.