Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Omfattande brand” på massafabrik i Örnsköldsvik

Ett VMA har utfärdats i Örnsköldsvik efter en omfattande brand i ett industriområde i Husum.
Foto: Pontus Lundahl / TT Nyhetsbyrån

Ett VMA, Viktigt meddelande till allmänheten har utfärdats i Örnsköldsvik efter en omfattande brand i ett industriområde i Husum.

Flera enheter från räddningstjänsten är på plats och bekämpar elden.

– Vi har begränsat branden och har den under kontroll, befäl i beredskap vid räddningstjänsten, säger André Wadell, befäl i beredskap vid räddningstjänsten i Medelpad vid klockan 15.45 på fredagen. 

Branden startade vid 13-tiden på fredagen när ett transportband med flis fattade eld. 

Då det bildats kraftig rök i samband med branden har ett Viktigt meddelande till allmänheten utfärdats. 

Senare under fredagseftermiddagen var läget något ljusare. 

– Vi har begränsat branden och ha den under kontroll så det brinner bara i transportbandet. Det har inte spridit sig in i någon byggnad. Transportbandet går ju in i byggnaden men det är bara transportbandet som brinner, säger André Wadell, befäl i beredskap vid räddningstjänsten i Medelpad vid klockan 15.45. 

”Röken ligger fortfarande mot samhället Husum”

Varningen till allmänheten låg dock kvar. 

– Vi hade kraftigare rökutveckling först. De har lyckats göra vissa släckinsatser så det har gått ner lite, men röken ligger fortfarande mot samhället Husum. Så vi har kvar det utfärdade VMA:t, säger André Wadell. 

Tidigare under dagen fanns vidd risk för spridning. 

– Eftersom det handlar om flis finns det risk för spridning, men de har påbörjat släckningen, sa Göran Sundqvist, befäl i beredskap vid räddningstjänsten i Medelpad till SVT Västernorrland vid 13-tiden. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.