”Omfattande brand” på massafabrik i Örnsköldsvik

Ett VMA har utfärdats i Örnsköldsvik efter en omfattande brand i ett industriområde i Husum.
Foto: Pontus Lundahl / TT Nyhetsbyrån

Ett VMA, Viktigt meddelande till allmänheten har utfärdats i Örnsköldsvik efter en omfattande brand i ett industriområde i Husum.

Flera enheter från räddningstjänsten är på plats och bekämpar elden.

– Vi har begränsat branden och har den under kontroll, befäl i beredskap vid räddningstjänsten, säger André Wadell, befäl i beredskap vid räddningstjänsten i Medelpad vid klockan 15.45 på fredagen. 

Branden startade vid 13-tiden på fredagen när ett transportband med flis fattade eld. 

Då det bildats kraftig rök i samband med branden har ett Viktigt meddelande till allmänheten utfärdats. 

Senare under fredagseftermiddagen var läget något ljusare. 

– Vi har begränsat branden och ha den under kontroll så det brinner bara i transportbandet. Det har inte spridit sig in i någon byggnad. Transportbandet går ju in i byggnaden men det är bara transportbandet som brinner, säger André Wadell, befäl i beredskap vid räddningstjänsten i Medelpad vid klockan 15.45. 

”Röken ligger fortfarande mot samhället Husum”

Varningen till allmänheten låg dock kvar. 

– Vi hade kraftigare rökutveckling först. De har lyckats göra vissa släckinsatser så det har gått ner lite, men röken ligger fortfarande mot samhället Husum. Så vi har kvar det utfärdade VMA:t, säger André Wadell. 

Tidigare under dagen fanns vidd risk för spridning. 

– Eftersom det handlar om flis finns det risk för spridning, men de har påbörjat släckningen, sa Göran Sundqvist, befäl i beredskap vid räddningstjänsten i Medelpad till SVT Västernorrland vid 13-tiden. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.