Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vladimir Putins besök i Finland skapar spricka

Ryske presidenten Vladimir Putins besök i Finland hade varit omöjligt i Sverige, enligt flera svenska politiker. Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven tonar ner sprickan mellan Finland och Ryssland.

Ryske presidenten Vladimir Putins besök i Finland hade varit omöjligt i Sverige, enligt flera svenska politiker.

Sverige hänger inte med i sin tid, påstår Finlands president Sauli Niinistö.

Stefan Löfven, S, tonar ner sprickan.

– Jag ser inga som helst bekymmer i den relationen, säger statsministern.

Nu på fredag besöker Rysslands president Vladimir Putin Sveriges grannland Finland. Putin möter finske presidenten Sauli Niinistö för att diskutera de två ländernas bilaterala relationer och internationella frågor, både Ukraina, Syrien och Mellanöstern.

Ett sådant besök i Sverige hade varit omöjligt menar flera svenska riksdagsledamöter.

– I Sverige ses det närmast som obegripligt att inbjuda Putin i det här läget, sa riksdagsledamoten Karin Enström, M, under ett säkerhetspolitiskt forum i Finland tidigare i juni till yle.fi.

Tror inte att Stefan Löfven bjudit in Vladimir Putin

Försvarutskottets ordförande Allan Widman, L, tror heller inte att statsminister Stefan Löfven hade bjudit in Vladimir Putin.

Men Sverige hänger inte med i sin tid, anser finske presidenten Sauli Niinistö.

– Till exempel USA för en aktivare dialog med Ryssland än vi utåt ser. Ni hänger inte riktigt med er tid, sade Niinistö enligt yle.fi.

Niinistö betonade att det aldrig varit tal om att Finland vill lätta sanktionerna mot Ryssland eller slutar fördöma annekteringen av Krim.

Han påminde också om att EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker nyligen besökte det ekonomiska forumet i Sankt Petersburg.

Stefan Löfven: "Det är Finlands ensak"

När Expressen frågar statsminister Stefan Löfven, S, om hur han ser på finske presidentens kommentar tonar han ner frågan.

– Jag har fullt förtroende för president Ninistös hantering av detta och hur Finland sköter detta. Det är Finlands ensak helt och hållet. De sköter det, säger han och fortsätter:

– Finland och Sverige har ett alldeles utmärkt samarbete och vi förstärker det. Jag har en tät och bra dialog både med Niinistö och statsminister Sipilä (Juha Sipilä, reds anmärkning). Jag ser inga som helst bekymmer i den relationen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!