Vladimir Putin böjer sig inte för hoten

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Barack Obama ringde återigen upp Vladimir Putin.
Foto: AP

Krim ska folkomrösta om de vill tillhöra Ryssland, USA inför sanktioner mot Ryssland - och EU varnar för detsamma. Efter en dramatisk upptrappning av Ukrainakrisen ringde USA:s president Barack Obama upp sin ryska kollega i natt.

- År 2014 är vi långt förbi de dagar då gränser kan dras om över huvudet på demokratiskt valda ledare.

Krisen i Ukraina eskalerade ytterligare i går när parlamentet på Krim beslutade att halvön ska folkomrösta om de vill tillhöra Ryssland eller Ukraina - en folkomröstning som sannolikt skulle leda till en anslutning till Ryssland. En stor del av omvärlden reagerade med ilska och USA och dess allierade beslutade om sanktioner mot Ryssland genom att frysa tillgångar och införa reseförbud mot ett antal personer som anses bära ansvar för krisen. USA hotar även med mer långtgående sanktioner. Vladimir Putin eller andra personer i Rysslands högsta ledning ska dock inte finnas bland de om drabbas ännu, säger en källa till Washington Post.

- Den föreslagna folkomröstningen är ett brott mot den ukrainska konstitutionen och mot internationell rätt. All diskussion om Ukrainas framtid måste föras med inblandning av Ukrainas regering, sa Obama i Vita huset.

- År 2014 är vi långt förbi de dagar då gränser kan dras om över huvudet på demokratiskt valda ledare.

EU varnar

EU gick inte lika långt som USA, men varnar för liknande åtgärder om inte Ryssland trappar ner aggressionerna i Ukraina.

Efter uttalandena ringde Obama upp sin kollega i Moskva och i det andra långa samtalet mellan de två presidenterna under krisen förklarade Obama sina åtgärder för Vladimir Putin.

- Detta är ett svar på Rysslands brott mot Ukrainas suveränitet och om territoriella integritet, ska Obama ha sagt enligt ett uttalande från Vita huset.

Den amerikanska presidenten ska också ha skissat upp en diplomatisk "väg ut" för Putin:

• För direkta samtal med den ukrainska ledningen.

• Ryska trupper måste tillbaka till sina baser.

• Tillåt internationella övervakare som säkerställer att alla ukrainare, inklusive etniska ryssar, är säkra.

Olaglig kupp

I ett uttalande på fredagsmorgonen säger Vladimir Putin att de båda länderna fortfarande är väldigt långt ifrån att vara överens.

- Den nybildade regeringen i Kiev är resultatet av en olaglig kupp och Ryssland kan inte ignorera ropen på hjälp och skydd, säger Putin i uttalandet och syftar på Ukrainas ryskdominerade östra och södra delar.

Samtidigt säger Putin att förhållandet mellan USA och Ryssland inte får skadas på grund av krisen i Ukraina. Putin betonade att det är viktigt för stabiliteten och säkerheten i världen med goda relationer mellan Ryssland och USA.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.