Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Viveca nära att dö efter jobbet på Berga: ”Livrädd”

Såhär lät det när socialministern Lena Hallengren höll pressträff om lättnader i de allmäna råden för äldre.
Viveca Gigg blev sjuk under arbetet på äldreboendet Berga.
Foto: Uppdrag Granskning/SVT/Skärmdump
Viveca sjuk togs in på sjukhus med covid-19 och var nära att dö.
Foto: Uppdrag Granskning/SVT/Skärmdump

Äldrevårdspersonal jobbade utan skyddsutrustning och blev själva sjuka när pandemin bröt ut.

SVT:s ”Uppdrag granskning” har träffat undersköterskan Viveca Gigg som jobbar på äldreboendet Berga. 

Hon var nära att dö i sjukdomen:

– Jag var alldeles livrädd där på sjukhuset.

SVT:s ”Uppdrag granskning” har följt äldrevården under pandemivåren i Stockholm. Genom möten med fackförbundet Kommunal framkommer att flera äldreboenden hade brist på skyddsutrustning.

Personal jobbade utan munskydd och tvål. Verksamheter hade hög sjukfrånvaro och fick ta in extrapersonal. På annat håll tvingades anställda arbeta 14-timmarspass.

Både boende och personal insjuknade i covid-19. En av dem är undersköterskan Viveca Gigg, som jobbar på äldreboendet Berga utanför Stockholm. 

Hon var nära att dö när hon smittades i april.

– Det var hemskt otäckt att känna att man håller på att kvävas. Jag var alldeles livrädd där på sjukhuset. De fick lugna mig. Till och med när jag var nersövd fick de ge mig lugnande, säger hon i programmet.

Nära hälften dog

Expressen har tidigare kartlagt hur covid-19 spreds på Berga, där nära hälften av de boende dog. Smittan tog sig in i mitten av mars. Vid sommaren stod 43 av 96 sängar tomma.

I ”Uppdrag granskning” berättar Viveca Gigg att smittan flyttade sig mellan våningsplanen på boendet:

– Personalen var orolig för att det inte fanns handsprit tillräckligt, utan det var tvål och vatten som gällde. Det var oro och personal som insjuknade och försvann, säger hon.

Kommunal fick samtidigt in rapporter om att personal på Berga arbetade i samma visir hela dagarna, och att hygienrutinerna missköttes.

VD:n: Hade skyddsutrustning

Sakarias Mårdh är vd för Ansvar och omsorg som äger Berga och flera andra äldreboenden i Stockholm. Han säger att Berga ”hela tiden haft skyddsutrustning enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer”.

– Vi håller fortfarande på att analysera hur smittutvecklingen sett ut på de olika avdelningarna. Vanvård är ett mycket starkt ord och om det skulle ha förekommit så skulle det enligt våra rutiner ha resulterat i avvikelserapporter. Vi har inte fått in några avvikelserapporter från personalen, säger Sakarias Mårdh i programmet.

Den första delen av Uppdrag gransknings serie ”Spelet om munskydden” sänds i SVT klockan 20.00 på onsdagen.

Se mer: Så sa experterna om corona i början

Så sa Tegnell, Giesecke, Wallensten och andra experter i början av coronapandemin: ”Blir inte mer än enstaka fall”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.