Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vittnet: Uppgifter om våldtäktshot felaktiga

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Uppgifter om döds- och våldtäktshot på ett asylboende i Kramfors har fått stor spridning de senaste dagarna.

Nu kastas nytt ljus på händelsen efter att ett vittne har berättat en helt annan historia.

– Det finns ingen rim och reson i att 30 män skulle ha försökt ta sig in i hennes rum utan att någon här märkte det, säger vittnet till DN.

Under helgen publicerades en artikel av Allehanda.se med polisuppgifter som grund. I artikeln presenterades uppgifter om att ett 30-tal män på ett asylboende försökt tränga sig in i ett rum där en kvinna och hennes tonåriga son tog skydd - med hot om både våldtäkt och död.

Tidningens uppgifter har under helgen fått stor spridning och också återgetts i Expressen, med källhänvisning.

Nu kastas nytt ljus över händelsen, efter att DN har talat med ett vittne på asylboendet. Vittnet beskriver en helt annan bild än den som ursprungligen presenterades.

Enligt vittnet ska två män ha hamnat i en dispyt med kvinnans son tidigare under dagen. Därefter ska en verbal konfrontation ha ägt rum i kvinnans rum.

– Enligt de två killarna fanns inget problem och jag bad henne skicka ut sin släkting så de kunde prata ut om saken. Men då kom polisen. Det var ett litet problem, jag hade kunnat lösa det och det sa jag till en av poliserna som kom, men han lyssnade inte, berättar vittnet för DN.

Uppgifterna om att en mobb bestående av ett 30-tal män försökte tränga sig in i rummet ska inte ha någon verklig förankring, menar vittnet.

Ingen hörd, ingen gripen

– Jag var helt chockad när jag hörde medieuppgifterna. Hur kan de skriva så utan att komma hit och fråga oss? Vi bor 150 personer här, om jag ljuger finns det 149 till här att fråga. Du kan fråga vem som helst. Det finns ingen rim och reson i att 30 män skulle ha försökt ta sig in i hennes rum utan att någon här märkte det, säger han till DN.

Kenneth Magnusson är förundersökningsledare i Kramfors. Han säger till DN att uppgiften om 30 personer kommer från målsägande, som lämnade uppgifter till polis på plats i samband med händelsen.

Ingen har hörts eller frihetsberövats.

Mattias Hellström, platschef på asylboendet i Kramfors, efterlyser en balanserad medierapportering för att kunna ge de asylsökande en rättvis chans att visa vilka de är.

– Det är på rutin som jag läser artiklar om asylboenden som är direkt felaktiga. ”Stort slagsmål” kan det stå och så visar det sig att någon lackade i matsalen och kastade en tallrik i golvet, säger Mattias Hellström till DN.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.