Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Skickar våra mest innerliga sympatier”

Flera människor skadade efter skottlossningar i Christchurch, Nya Zeeland. Foto: MARK BAKER / AP TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven kallar terrorattacken för ”ett avskyvärt dåd riktat mot det öppna samhället”. Foto: FREDRIK WENNERLUND. / STELLA PICTURES FREDRIK WENNERLUND.
Panik ska ha utbrutit när gärningsmännen öppnade eld mot besökarna i moskéerna. Foto: MARK BAKER / AP TT NYHETSBYRÅN
En man talar i telefon efter attackerna mot moskéerna i Christchurch. Foto: MARK BAKER / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: FREDERIC SIERAKOWSKI / ISOPIX / IBL BILD / IBL BILDBYRÅ FREDERIC SIERAKOWSKI

Minst 49 personer har dödats efter att gärningsmän öppnat eld mot två moskéer i Christchurch, Nya Zeeland.

Polisen har frihetsberövat fyra personer, men manar till fortsatt försiktighet för befolkningen.

Sveriges statsminister, Stefan Löfven (S), skickar sina sympatier till de som fallit offer i terrorattacken. Även kung Carl Gustaf skickar sina kondoleanser adresserade till generalguvernör Patsy Reddy. 

– Vi skickar våra kondoleanser och våra mest innerliga sympatier till offrens anhöriga och till Nya Zeelands befolkning, skriver kungen i telegrammet


redagens skottlossningar i Christchurch, Nya Zeeland har tagit minst 49 liv och skadat än fler.

Landets premiärminister Jacinda Ardern säger i ett tv-sänt tal att det är ”en av de mörkaste dagarna i Nya Zeelands historia”.

– Det här våldet har ingen plats i Nya Zeeland, detta är inte vad vi är. Det här har inträffat på ett ställe där människor borde vara säkra men det var de inte, säger hon i ett tv-sänt tal, enligt One News.

 

När polis och ambulans kom fram till moskén hade gärningsmannen försvunnit. Foto: MARK BAKER / AP TT NYHETSBYRÅN

Kungahuset och statsministern skickar kondoleanser 

På fredagseftermiddagen skickade kung Carl Gustaf sina kondoleanser adresserade till generalguvernör Patsy Reddy i Nya Zeeland.  

– Drottningen och jag har med djupaste sorg följt nyhetsrapporteringen kring den brutala terrorattacken i Christchurch i går. Vi skickar våra kondoleanser och våra mest innerliga sympatier till offrens anhöriga och till Nya Zeelands befolkning, skriver kungen i telegrammet

Statsminister Stefan Löfven (S) kommenterar terrorattentatet i två moskéer i Christchurch i Nya Zeeland. Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

 

Även Sveriges statsminister, Stefan Löfven (S), sänder sina sympatier till offren.

 – En fruktansvärd terrorattack har utförts mot människor vid fredagsbönen i Christchurch, Nya Zeeland. Det är ett avskyvärt våldsdåd riktat mot det öppna samhället och vars mål är att skapa rädsla och så splittring. Det är i de svåraste tiderna som gemenskapen är som viktigast. Jag vill uttrycka solidaritet med Nya Zeeland och visa att vi står vid deras sida. Mina tankar går till offren, deras familjer och närstående, säger statsminister Stefan Löfven i ett uttalande. 

Vad säger du om kopplingen till Drottninggatan?

– Jag törs inte ha någon uppfattning om motivet om detta. Vi har ju våra ärr efter terrorattentatet på Drottninggatan liksom Norge har sina efter Utøya. Det är därför det är så viktigt att vi hela tiden arbetar med att höja säkerheten och förebygga den här typen utav dåd.

https://twitter.com/margotwallstrom/status/1106455492673634304

”Chockad av attacken i Christchurch, Nya Zeeland. Vi fördömer terrorism i alla former. Mina tankar är med offren, deras familjer och nära och kära”, skriver utrikesminister Margot Wallström (S) på Twitter.

Obama: Vi sörjer med er 

Donald Trump skriver på Twitter att USA står med Nya Zeeland.

”49 oskyldiga personer har meningslöst dött, med så många fler som har skadats allvarligt”, skrev han och uttryckte sina sympatier med Nya Zeelands folk. 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1106520743855251456

FN:s generalsekreterare António Guterres fördömer terrorattacken på Twitter: 

”Jag uttrycker min djupaste medkänsla med offrens familjer”, skriver han. 

Också Barack och Michelle Obama har skickat sina kondoleanser, via den tidigare presidentens Twitter. 

”Vi sörjer med er och den muslimska gemenskapen. Alla måste vi stå emot hat i alla former”. 

Indonesien, landet med världens största muslimska befolkning, fördömer attacken. 

– Regeringen och folket i Indonesien skickar våra kondoleanser till offren och deras familjer, säger landets utrikesminister Retno Marsudi i ett uttalande, enligt Al Jazeera.  

Annie Lööf: ”Avskyvärt” 

KD-ledaren Ebba Busch Thor reagerar mot händelsen på Twitter:

”Fruktansvärda nyheter från Nya Zeeland. Ännu ett terrordåd har skett i världen. Sörjer offren och tänker på de anhöriga. Terrorism oavsett motiv och ideologi är avskyvärt och måste bekämpas”, skriver hon.

Också C-ledaren Annie Lööf har reagerat på Twitter: 

”Avskyvärt terrorattentat mot oskyldiga människor som samlats för bön. Tänker på alla de drabbade och känner stor sorg. Kampen mot alla former av våldsbejakande extremism, såväl högerextremism som islamism, måste fortsätta”. 

I ett mejl till Expressen skriver Moderatledaren Ulf Kristersson: 

”Våra tankar går till offren för denna terror och till deras familjer. Extremismens våld måste bekämpas oavsett var den visar sig.”