Vittnet hörde skotten – ville förklara för polis

Moohialdin Ali Al Surmi.
Foto: Fredrik Samuelson
Foto: Fredrik Samuelson
Foto: Fredrik Samuelson
Eric Torell.
Foto: PRIVAT
Foto: Fredrik Samuelson
Foto: Fredrik Samuelson
1 / 7

När Moohialdin Ali Al Surmi, 28, som bara talar arabiska, hörde skott försökte han förklara för polisen att 20-årige Eric Torell var funktionsnedsatt.

Då fick han en pistol riktad mot sig.

– Polisen gav mig ingen chans utan riktade en pistol mot mitt ansikte, säger han.

Moohialdin Ali Al Surmi, som bara talar arabiska, satt på en bänk vid en innergård i Vasastan i torsdags natt när 20-årige Eric Torell kom fram till honom.

– Jag satt på en bänk på gården och talade i telefon. Sen kom killen med Downs syndrom. Jag förstod att han hade någon form av funktionsnedsättning eftersom min kusin är likadan, säger Moohialdin.

Moohialdin såg att han hade ett vapen och blev först rädd då han inte visste om det var äkta eller inte. 

– Jag såg senare att det var ett leksaksvapen, att det inte var ett riktigt. Han satt bredvid mig i ungefär fem minuter och tittade på mig. Jag försökte skoja med honom men han kunde inte tala eller svara mig. Han kom bakom mig, gav mig blickar och verkade vilja leka. 

Hörde skott

Moohialdin såg sedan hur 20-åringen gick i väg.

– Efter en stund kom han tillbaka och jag såg honom. Sen gick han, och efter en stund såg jag polisen. Jag tänkte att han kanske var vilse och att polisen letade efter honom. 

Men polisen hade kallats till platsen då boende trott sig ha sett en beväpnad man. Enligt uppgifter till Expressen hade en känd våldsbrottsling tidigare ibland vistats på den aktuella adressen.

Plötsligt hörde Moohialdin skott. Då hade Eric skjutits med flera skott av polis efter att, enligt polisen, ha uppfattats som hotfull. Han hade Downs syndrom och autism, kunde inte prata och bar på leksaksvapnet. 

– Jag hörde skottlossningen. Det var inte ett skott, det var flera. Jag såg två poliser skjuta, en sköt snabbt och en sköt långsamt. Jag visste inte då att han skulle dö.

Försökte varna polisen

Moohialdin försökte då varna polisen om Erics tillstånd, vilket var svårt eftersom han inte kan svenska eller engelska.

– Jag sprang i väg och försökte förklara för polisen. Jag sa: “No, no”. Jag kände mig ledsen för hans skull och försökte förklara hans mentala tillstånd men de gav mig ingen chans att förklara. En polis riktade en pistol mot mig. Jag blev förvirrad och förstod inte vad som hände så jag höjde mina händer. Då tog polisen ner pistolen och jag sänkte händerna. Det var det som hände och det jag såg. 

Sju tomhylsor hittades på platsen efter skjutningen och flera vittnen uppger att de hörde mellan fem och sju skott. 

– Jag lämnade senare en blomma och tände ljus där, säger Moohialdin.

En åklagare vid Särskilda åklagarkammaren har startat en utredning för att se om tjänstefel har begåtts i samband med skjutningen. Ingen polis är misstänkt för brott i nuläget.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.