Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vittnet: ”Det var alldeles tyst när det föll”

Se Axels film från kraschen.
Ingela Hjulfors Berg och hennes familj blev vittnen. Foto: Privat
Axel Pettersson, 16, fångade kraschen på film. Foto: Privat
Göran Nyström såg kraschen och tänkte direkt att ingen kunde ha överlevt. Foto: Privat / Privat
Bild från bärgning av en del av planet. Foto: Johan Gunseus / Johan Gunseus
Henrik Sahlin blev också vittne. Foto: Sune Grabbe
Foto: Johan Gunseus / Johan Gunseus
1 / 7

UMEÅ/STOCKHOLM. Axel, 16, blev vittne till flygolyckan utanför Umeå – och fångade kraschen på film.

– Jag var helt kall, kunde knappt andas eller prata, säger han.

Även Ingela Hjulfors Berg, 56, såg vad som hände.

– Jag hörde planet men så plötsligt tystnade det helt, berättar hon.

Vid fallskärmsklubbens lokaler har sörjande samlats.

– Vi är väldigt olyckliga. Det är våra vänner som har dött, säger Lina Gardlow, medlem i klubben.

Anna Adolfsson, 48, var en av de första som larmade polisen efter kraschen. Hon var ute i trädgården och vattnade blommorna när hon hörde en hög smäll. När hon tittade upp i himlen såg hon hur planet roterade ner mot marken, utan sin ena vinge. 

– Det var helt overkligt, jag är fortfarande i chock. Jag sprang direkt in i huset för att larma och skrek åt min man att ett plan har kraschat. 

Eftersom Anna inte såg någon rök trodde hon att planet gått ner i vattnet. Hennes make och en granne till familjen åkte ut med en båt för att försöka hjälpa till. Samtidigt såg de hur den ena vingen och andra mindre delar av planet slog ner i älven framför dem. 

– Då blev man ju lite orolig för att någon skulle träffas av delarna. Men de for ut ändå och sedan när räddningsinsatsen kom fram så hjälpte de till att köra polis och räddningspersonal över älven, berättar Anna Adolfsson. 

Det var strax efter två på söndagseftermiddagen som ett flygplan störtade mot marken på ön Storsandskär, strax utanför Umeå.

”Lät som en gammal gräsklippare”

Ingela Hjulfors Berg bor nära flygplatsen och brukar ofta höra fallskärmshopparplanen. På söndagen var hon ute och rastade sin hund när det enmotoriga flygplanet av modellen GA8 Airvan plötsligt havererade. 

– Jag hörde planet och tänkte Gud vad det låter, men så plötsligt tystnade det helt. En kort stund senare hörde jag blåljusen komma närmare, berättar hon.

Ingela Hjulfors Bergs barn var ute och gick samtidigt, och såg planet störta. 

– De berättade att de sett hur planet snurrat med nosen neråt. De sa att det lät som en gammal gräsklippare som hackade, säger hon.

Henrik Sahlin såg flygkraschen i Umeå.

Vittne till kraschen: ”Såg overkligt ut”

Henrik Sahlin befann sig vid Umeå flygplats för att åka gokart med sin familj när han hörde ett konstigt ljud. 

– Jag hörde en motor som varvade upp, så jag tittade upp mot himlen och såg då ett flygplan som föll ner, säger han och fortsätter: 

– Det såg overkligt ut, det såg ut som ett modellplan. Sedan såg vi ytterligare delar som föll ner.  

Samtliga nio ombord döda i flygolyckan.

Även Frans Andersson blev vittne till olyckan. Han kände flera av de personer som var ombord på planet när det störtade.

– Jag sitter på marken nu och vi tar hand om varandra, säger han.

Såg skrot falla från himlen

Ytterligare ett vittne är Göran Nyström, 63. Han har en sjöstuga på fastlandet mittemot Storsandskär – där planet föll mot marken. Han berättar:

– När jag ska måla min stuga så hör jag det här planet och en kraftig smäll uppe i himlen, men jag ser det inte – jag hör bara smällen. Då tänker jag att det här står inte rätt till.

Han gick ner till bryggan och tittade upp i luften – men såg ingenting.

– Himlen är grå. Sen ser jag det enmotoriga planet komma med nosen neråt och snurra rätt ner på Storsandskär.

Göran Nyström fortsätter:

– Jag ser ingen rök men däremot ser jag en massa plåt falla från himlen. Det är jätteobehagligt att se.

– Jag har aldrig upplevt något sådant här. Nu har man det på näthinnan. Jag förstod när jag såg planet att de ombord överlever inte det här.

Vittnet Axel filmade olyckan: ”Kunde knappt andas”

Axel Pettersson, 16, bor bara 500 meter från landningsbanan. Han satt i sitt uterum när han såg planet och fångade kraschen på film.

– Man hör ju flygplan dagligen som landar och som åker i väg. Men så hörde jag det där ljudet – ett skrikande motorljud och det varvade jättemycket. Jag tänkte: Vad händer nu då?

Axel berättar vidare:

– Så jag hoppade upp från soffan, springer ut och tar upp telefonen och börjar filma upp. Då ser jag flygplanet okontrollerat åka ner mot marken, det gick jättefort. Jag ser att det kommer krascha, och att det bara har en vinge. Sedan small det och efter allt blev det helt tyst. Jag sprang över till grannen där pappa var och de sprang ner till båten för att åka till ön.

Vad kände du när du såg detta?

– Jag var helt kall, kunde knappt andas eller prata. Allt stannade bara till.

– Det är jävligt hemskt, det borde inte hända någon. Att det händer här i det lilla samhället, det är otäckt. Väldigt otäckt.

”Det är en enorm tragik”

Polisen har upprättat ett kriscenter invid Umeå flygplats. Dit kom de närmsta anhöriga för att få besked om sina nära och kära som dött i olyckan.

– Det är en enorm tragik. I dag har vi lämnat många tunga besked, säger polisinspektör Ida Bergfors som står utanför centrumet.

Hon berättar att polisen har en dykare vid vattnet för att leta vrakdelar.

”Det är en enorm tragik. I dag har vi lämnat många tunga besked”, säger polisinspektör Ida Bergfors. Foto: Sune Grabbe / Sune Grabbe

Vid Ålidhemskyrkan några kilometer från olycksplatsen pågår krishantering, där vittnen samlats för en lugn stund, och för att bearbeta olyckan. På plats är dock inte de närmsta anhöriga, berättar en polisman.

På marken brinner marschaller och utanför hörs svagt orgelspel.

Utanför fallskärmsklubben står över 20 bilar parkerade. De flesta tillhör anhöriga till olycksoffren och klubbmedlemmar, som tillsammans vakar inne i klubbhuset. Lina Gardlow, medlem i klubben sedan 15 år, säger:

– Vi är väldigt olyckliga. Det är våra vänner som har dött.

Vid Ålidhemskyrkan några kilometer från olycksplatsen pågår krishantering, där vittnen samlats för en lugn stund, och för att bearbeta olyckan. På plats är dock inte de närmsta anhöriga, berättar en polisman. Foto: Sune Grabbe / Sune Grabbe