Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vittnet Marcus, 24, fick en sovplats hos Lucas

Polisen uppmanade människor att hålla sig hemma i gårdagens direktsändning på Expressen TV.
SOVPLATS. Marcus Andersson från Hässleholm besökte Stockholm för första gången och hamnade mitt i terrorattacken. På Twitter hittade han en sovplats för natten. "Det var som att få en ny tro på mänskligheten", säger han.
Foto: Marcus Andersson / PRIVAT

Marcus Andersson, 24, från Hässleholm, var i Stockholm för första gången.

Men efter terrorattacken kunde han inte ta sig till sitt boende för natten. I stället för en promenad på flera timmar, tog han hjälp av #openstockholm och fick sova hemma hos Lucas.

– Det var som att få en ny tro på mänskligheten, säger Marcus som även blev vittne till lastbilens vansinnesfärd på Drottninggatan.

Strax efter klockan 11 på fredagsförmiddagen hade detaljmålaren Marcus Andersson, 24, och två av hans kolleger från Hässleholm landat i Stockholm.

– Jag och mina kolleger var här för att jobba i helgen. Det är första gången jag är i Stockholm och jag ville självklart kolla runt lite, berättar han.

Det var precis efter att de hade satt sig ned på ett kafé som de såg en lastbil komma körande. Det var lastbilen som dödade och skadade människor på Drottninggatan och sedan kraschade in i Åhléns.

– Det kändes som han körde i minst 110 kilometer timmen på gatan, säger Marcus.


SOVPLATS. Marcus Andersson från Hässleholm besökte Stockholm för första gången och hamnade mitt i terrorattacken. På Twitter hittade han en sovplats för natten. "Det var som att få en ny tro på mänskligheten", säger han.
Foto: Marcus Andersson / PRIVAT

Totalt kaos

Marcus och hans kolleger hörde skriken och det var väldigt kaotiskt. När lastbilen stannade försökte de snabbt ta sig dit för att ta reda på vad som hänt.

– Men vi vände lika snabbt när vi såg kropparna och ambulanserna. Vi ville inte vara i vägen.

Det var när de försökte ta sig därifrån som de insåg hur svårt det skulle bli.

– Allt stängdes av och vi stod mitt i smeten och försökte få en bil att köra oss där ifrån.

Upptäckte hashtaggen

Men det var omöjligt. Det gick inte att få tag på någon taxi och kollektivtrafiken var stängd.

– Det var då jag läste på Facebook om "Open Stockholm" och jag tyckte det var ett värt ett försök. Det är som att responsen från alla har gett mig en ny tro på mänskligheten, efter att ha sett allt som vi såg på Drottninggatan.

Marcus använde hashtaggen när han skrev sin efterlysning på Twitter. Han fick svar från flera olika personer, men det slutade med att han och kollegerna fick sovplatser hemma hos Lucas, en kille som bodde fem minuter från platsen de befann sig på.

– Lucas har erbjudit oss en varm sovplats över natten och nu har vi en bil i morgon. Open Stockholm hjälpte oss att slippa gå flera timmar till stället vi egentligen skulle ha bott på, säger Marcus.

Marcus använde hashtaggen #openstockholm.
Foto: / PRIVAT/TWITTER

Marcus beskriver det som en extrem lättnad, då han inte känner sig hemma i Stockholm.

– Och jag har nog aldrig innan mött en kille som jag har klickat med så. Han öppnade sitt hem för vår skull.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.