Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Axel Öberg
Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Axel Öberg

Vittnet: "De slog och sparkade"

Publicerad

Åklagare Håkan Roswall har startat en förundersökning om vållande till annans död efter att en 39-årig man dog vid ett polisingripande på Gotland tidigt på måndagsmorgonen.

Ett vittne som Expressen talat med såg hur två mörkklädda personer stod ovanför den liggande mannen och misshandlade honom.

– Det måste ha varit poliser, det var ingen annan här enligt alla som var här då, säger vittnet.

Både polisen och åklagare Håkan Roswall, som leder förundersökningen mot polisen, är mycket förtegna kring omständigheterna då den 39-årige mannen dog.

– Jag vill inte uttala mig om vad vi känner till eller inte, jag vill inte svara på det, säger Håkan Roswall.

Det var efter att polisen fått larm om en förvirrad, och enligt polisen drogpåverkad man, befann sig i ett bostadsområde i östra Visby som två patruller ryckte ut.

Där påstår polisen att han blev våldsam, och något skedde då som ledde till att mannen avled.

Enligt polisen användes inga skjutvapen eller andra tillhyggen under ingripandet.

Håkan Roswall bekräftar dock för Expressen att man nu startat en polisutredning om vållande till annans död, men säger att ingen ännu delgivits misstanke.

Vittne såg misshandel

Ett vittne som Expressen kommit i kontakt med, och som såg händelsen, säger att två mörkklädda personer sågs stå över mannen när han låg ner, och från vittnets håll såg det ut som att de båda misshandlade mannen.

– Jag såg att de slog, sparkade när han låg ner. Jag såg bara två personer som rörde sig upp och ner. De hade en ficklampa i handen. Det var som att de slog så mycket så de inte kunde hålla stilla ficklampan, säger vittnet.

Vittnet beskriver hur mannen skrek och tappade andan flera gånger under misshandeln.

– Det måste ha varit poliser, det var ingen annan här enligt alla som var här då, säger vittnet.

Lugnade ner kolleger

Efter en stund kom en polispatrull till platsen, och vittnet hörde hur en poliskvinna skrek till de två svartklädda personerna.

Du fick alltså intrycket av att den som kom springande och bad dem lugna ner sig var en polis som lugnade ner sina kolleger?

– Ja, det måste det ha varit. Det var ingen annan inblandad, det var bara poliserna och han.

Handfängslades - och sprejades

Åklagare Håkan Roswall kan inte kommentera Expressens uppgifter, och kan heller inte uppge hur många patruller som befann sig på platsen när ingripandet skedde.

Är misstanken att de här två mörkklädda gestalterna är poliser?

– Det kan jag inte uttala mig om just nu. Vi får utreda vilka som har varit involverade, och i vilken mån det finns andra yrkesgrupper som kan ha varit involverade. Det vet vi inget om än.

Enligt Östnytt, som läst polisens rapport belades mannen med handfängsel och sprejades med pepparspray inne i ett trapphus.

Därefter ska mannen ha förlorat medvetandet.

Var barndomsvän med Jan-Emanuel

Många sörjer nu den döde mannen. En av vännerna är tidigare Robinson-vinnaren Jan Emanuel Johansson.

Foto: Emil Nordin
– Vi är barndomsvänner sedan tidiga tonår. Det enda jag kan säga är att det är väldigt tragiskt. Det är en fin människa som har gått bort, säger han till Expressen.se.

Under dagen har han lagt ut en hyllningstext till mannen på sin Facebooksida. Enligt honom hade den avlidne mannen många i sin umgängeskrets som nu är förkrossade.

– Jag har pratat med många människor som sörjer, säger han.

Utredningen är långt ifrån klar, och han vill inte spekulera i vad som kan ha hänt då vännen avled.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag