Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vittnet: "De slog och sparkade"

Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Axel Öberg

Åklagare Håkan Roswall har startat en förundersökning om vållande till annans död efter att en 39-årig man dog vid ett polisingripande på Gotland tidigt på måndagsmorgonen.

Ett vittne som Expressen talat med såg hur två mörkklädda personer stod ovanför den liggande mannen och misshandlade honom.

– Det måste ha varit poliser, det var ingen annan här enligt alla som var här då, säger vittnet.

Både polisen och åklagare Håkan Roswall, som leder förundersökningen mot polisen, är mycket förtegna kring omständigheterna då den 39-årige mannen dog.

– Jag vill inte uttala mig om vad vi känner till eller inte, jag vill inte svara på det, säger Håkan Roswall.

Det var efter att polisen fått larm om en förvirrad, och enligt polisen drogpåverkad man, befann sig i ett bostadsområde i östra Visby som två patruller ryckte ut.

Där påstår polisen att han blev våldsam, och något skedde då som ledde till att mannen avled.

Enligt polisen användes inga skjutvapen eller andra tillhyggen under ingripandet.

Håkan Roswall bekräftar dock för Expressen att man nu startat en polisutredning om vållande till annans död, men säger att ingen ännu delgivits misstanke.

Vittne såg misshandel

Ett vittne som Expressen kommit i kontakt med, och som såg händelsen, säger att två mörkklädda personer sågs stå över mannen när han låg ner, och från vittnets håll såg det ut som att de båda misshandlade mannen.

– Jag såg att de slog, sparkade när han låg ner. Jag såg bara två personer som rörde sig upp och ner. De hade en ficklampa i handen. Det var som att de slog så mycket så de inte kunde hålla stilla ficklampan, säger vittnet.

Vittnet beskriver hur mannen skrek och tappade andan flera gånger under misshandeln.

– Det måste ha varit poliser, det var ingen annan här enligt alla som var här då, säger vittnet.

Lugnade ner kolleger

Efter en stund kom en polispatrull till platsen, och vittnet hörde hur en poliskvinna skrek till de två svartklädda personerna.

Du fick alltså intrycket av att den som kom springande och bad dem lugna ner sig var en polis som lugnade ner sina kolleger?

– Ja, det måste det ha varit. Det var ingen annan inblandad, det var bara poliserna och han.

Handfängslades - och sprejades

Åklagare Håkan Roswall kan inte kommentera Expressens uppgifter, och kan heller inte uppge hur många patruller som befann sig på platsen när ingripandet skedde.

Är misstanken att de här två mörkklädda gestalterna är poliser?

– Det kan jag inte uttala mig om just nu. Vi får utreda vilka som har varit involverade, och i vilken mån det finns andra yrkesgrupper som kan ha varit involverade. Det vet vi inget om än.

Enligt Östnytt, som läst polisens rapport belades mannen med handfängsel och sprejades med pepparspray inne i ett trapphus.

Därefter ska mannen ha förlorat medvetandet.

Var barndomsvän med Jan-Emanuel

Många sörjer nu den döde mannen. En av vännerna är tidigare Robinson-vinnaren Jan Emanuel Johansson.

Foto: Foto: Emil Nordin – Vi är barndomsvänner sedan tidiga tonår. Det enda jag kan säga är att det är väldigt tragiskt. Det är en fin människa som har gått bort, säger han till Expressen.se.

Under dagen har han lagt ut en hyllningstext till mannen på sin Facebooksida. Enligt honom hade den avlidne mannen många i sin umgängeskrets som nu är förkrossade.

– Jag har pratat med många människor som sörjer, säger han.

Utredningen är långt ifrån klar, och han vill inte spekulera i vad som kan ha hänt då vännen avled.