Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vittnesmålet skakar Donald Trumps försvar: ”Herregud”

Cecilia Anderberg sammanfattar vad vi vet om riksrättsprocessen mot Donald Trump.
William Taylors vittnesmål var det värsta för Trump hittills.Foto: ANDREW HARNIK / AP/ TT
Trump har kallat sitt samtal med Ukrainas president för prefekt. Det var det inte, enligt Taylors vittnesmål.Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP/ TT
Debbie Wasserman Schultz säger att vittnesmålet var något av det mest skrämmande hon varit med om i kongressen.Foto: ANDREW HARNIK / AP/ TT

Ett av de – för president Trump – värsta vittnesmålen hittills i riksrättsutredningen. Så kan William Taylors ord om de misstänkta påtryckningarna i Ukraina beskrivas.

– Det här var en av de mest skrämmande dagar jag tillbringat i kongressen, sa demokraten Debbie Wasserman Schultz efter vittnesmålet av USA:s tillförordnade ambassadör i Ukraina.

USA:s toppdiplomat i Ukraina William Taylor vittnade under tisdagen i representanthusets riksrättsutredning kring Donald Trump. 

Nyckelfrågan är om Trump höll inne med militärt bistånd till Ukraina som utpressning för att få Ukrainas president Volodymyr Zelensky att inleda en utredning – och tillkännage detta öppet – mot demokratiska presidentkandidaten Joe Biden och hans son Hunter Biden. Utpressningen ska, bland annat, enligt en visselblåsare ha skett i ett telefonsamtal med Zelensky strax efter det att utbetalningen till Ukraina stoppats.

Trump nekar till alla anklagelser. Han har vid upprepade tillfällen kallat samtalet med Zelensky för ”perfekt” och hävdar att det inte förekommit några som helst krav på motprestation från Ukrainas sida för att biståndet skulle betalas ut.

William Taylor ger en annan bild av Trumps påtryckningar i Ukraina 

William Taylors vittnesmål gav en helt annan bild av vad som skett. I sitt öppningsanförande sa Taylor att Gordon Sondland, USA:s ambassadör i EU, berättat om kraven. Sondland sa då att allt, inklusive militär hjälp, var beroende av att Ukraina inledde utredningar mot Trumps politiska motståndare – och offentligt klargjorde detta. 

Det gällde dels en utredning om korruption i det gasbolag där Hunter Biden suttit i styrelsen, dels en utredning om påstådd ukrainsk inblandning i valet 2016. Trump har länge torgfört en konspirationsteori om att Ukraina försökte hjälpa Demokraterna i valet och att en server tillhörande Demokraterna ska hållas gömd i Ukraina för att dölja detta.

– Ambassadör Sondland förklarade för mig att Trump är en affärsman och att en affärsman som är på väg att skriva ut en check alltid ber motparten om betalning innan han skriver under, sa Taylor. 

Vittnesmålet kan påskynda riksrättsprocessen

Taylor fortsatte med att beskriva det ovanliga arrangemanget med att presidentens personliga advokat Rudy Giuliani, som alltså inte har någon officiell roll i administrationen, ledde arbetet bakom kulisserna. Han beskrev också hur intensivt Trumps allierade arbetade för att få tillstånd en utredning mot Biden.

Demokrater som närvarade vid vittnesmålet tror att avslöjandena ska kunna påskynda processen att ställa presidenten inför riksrätt. 

– Kroppsspråket hos de som lyssnade på vittnesmålet var, ”Herregud! Allvarligt?”, säger demokraten Harley Rouda till Politico. 

– Det här gjorde det väldigt tydligt vad som har hänt. Det handlade om quid pro quo, säger demokraten Dina Titus till AP.

Quid pro quo är det latinska uttrycket för, ungefär, ”tjänster och gentjänster” och är ett återkommande tema i riksrättsprocessen.

– Det här var en av de mest skrämmande dagar jag tillbringat i kongressen. Många pusselbitar hamnade på rätt plats, sa demokraten Debbie Wasserman Schultz, som också noterade att Taylor hade många och detaljerade anteckningar från händelserna.

Republikan: Ingenting nytt

Republikanerna var mer återhållsamma med sina uttalanden efter förhöret.

– Jag tror inte att någon av oss, om vi ska vara ärliga, fick höra något avslöjande som vi inte redan kände till. Ingen har ännu lyckats visa varför biståndet hölls inne eller om ukrainarna ens kände till det, säger Mark Meadows, republikan från North Carolina, till New York Times.