Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vittnesmålen om det strömlösa Ukraina

En förstörd vårdcentral i Cherson-regionen.
Foto: Läkare utan gränser
Läkare Utan Gränsers mobila klinik utanför byns förstörda vårdcentral.
Foto: Läkare utan gränser
Karin Ekholm jobbar med att koordinera Läkare utan gränsers kommunikationsarbete på plats i Ukraina.
Foto: Läkare Utan Gränser

Inför vintern fokuserar Ryssland sina attacker mot ukrainsk infrastruktur.

Strömlösheten riskerar att slå allt hårdare mot befolkningen.

– Folk säger att det är som att kriget har börjat på nytt, säger Karin Ekholm, på plats i Ukraina för Läkare utan gränser.

Rysslands krig har pågått i nio månader.

Den senaste veckan har det kommit många rapporter om attacker som slagit ut strömmen helt i vissa områden.

Fokus är att utplåna avgörande infrastruktur, enligt ukrainska myndigheter.

I onsdags, när flera städer attackerades i ett massivt anfall, försvann elen i hela miljonstaden Kiev.

Många upplever det som att kriget har gått in i en ny fas, berättar Karin Ekholm, som arbetar med kommunikation på plats i Ukraina för Läkare utan gränser.

När de körde in i storstaden Kryvyi häromkvällen möttes de av bäckmörker.

– Alla pratar om det. Förut frågade man, hur långt var avbrottet? Nu är det mer, hur länge hade vi ström?

Stor oro inför vintern

Hon har rest runt i landet i en månad, framför allt i östra Ukraina, och vittnar om en enorm förödelse i många områden. I byggnader som fortfarande kan räknas som beboliga där, kanske bara ett rum går att använda. I resten av huset är skadorna för omfattande.

Oron inför vintern är stor.

– Det kan ju gå ner mot minus 20 på vintern här, och man undrar hur människor ska överleva i de husen. Det är svårt att förstå.

De har åkt runt i byar och samhällen med medicinska team bestående av en läkare, gynekolog och psykolog. Många av dem som är kvar i byarna är äldre, och har har inte fått vård för sina besvär, ofta allvarliga, på lång tid, berättar Karin Ekholm.

På plats sätter de upp en enkel vårdcentral i sin lastbil.

Den mobila kliniken. Container och släp blir undersökningsrum.
Foto: Läkare utan gränser
Mottagning på Läkare utan bränsers mobila klinik i en by i Cherson-regionen
Foto: Läkare utan gränser

– Här har sjukhusen större problem. De behöver ju el för sin verksamhet, och där ser vi ju att det blir svårare och svårare. De har så klart förberett sig för det här länge, och det finns reservström. Men ju längre avbrotten blir och ju oftare de kommer, desto svårare blir det att upprätthålla vården. Det de gör är att fokusera på det mest kritiska. Man får prioritera väldigt hårt, säger Karin Ekholm.

Sjukhus i en stad i Cherson-regionen.
Foto: Läkare utan gränser

”Enorma skador”

Just nu befinner sig Karin Ekholm i Kiev. Staden är betydligt mörkare nu än när hon var här för två veckor sedan. Ungefär en tredjedel av staden har fått tillbaka strömmen efter onsdagens attacker. Men den är inte regelbunden, och för att spara el är den avstängd mellan vissa klockslag.

Städerna påverkas mycket av avbrotten, eftersom de inte har brunnar och eldstäder som flera av husen på landsbygden, säger Karin Ekholm. Men på landet har invånarna ofta inte haft el på flera månader, berättar hon.

– De flesta platser där jag har varit har inte haft någon elektricitet på länge, för att ledningar och anläggningar skadats för längesen. På de platser som nu är tillgängliga för att de har återtagits av Ukraina, där håller man på och reparerar. Men det är så enorma skador, i vissa byar finns det inte ett enda hus som är intakt.

Elförsörjning till kärnkraftverk har också skadats

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.