Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vittnesmålen kan lösa dödsolyckan på väg 108

En lastbil körde i motsatt färdriktning och kolliderade med en annan lastbil. Två personer, en man i 50-årsåldern och en man i 65-årsåldern, dog.
Fyra personer färdades mot färdriktningen före frontalkrocken. Två personer, däribland föraren, omkom. Övriga två skadades.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Arbetsfordonet med de fyra jobbarna kom plötsligt över på fel väghalva och krockade med mötande trafik.

Händelsen har väckt sorg och förstämning bland kollegerna på Skanska.

– Vi hoppas kunna höra överlevande för att få en bild av vad som verkligen hände, säger polisens trafikutredare Christer Hedlund.

Det var i måndags eftermiddag som den svåra trafikolyckan inträffade på länsväg 108 utanför Staffanstorp i Skåne.

Sammanlagt fyra fordon och sju personer var inblandade i olyckan.

Två personer omkom, en tredje fick livshotande skador och en fjärde undkom med lindriga skador.

Det finns i nuläget ingen förklaring till varför fordonen möttes på samma vägbana.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Samtliga trafikoffer färdades i ett arbetsfordon från bygg- och entreprenadföretaget Skanska. Fordonet var på väg norrut mot Lund. 

Men bilen uppges ha kört mot färdriktningen på den tvåfiliga vägen.

På vägsträckan mötte arbetsfordonet först förarna i två personbilar – som mirakulöst klarade sig genom att styra ner i diket.

Men vid mötet med den efterföljande tunga lastbilen med släp gick det inte att förhindra en kollision. Smällen blev oerhörd. 

Olyckan rubricerades inledningsvis som grov vårdslöshet i trafik, vållande till annans död och vållande till kroppsskada.

Men i nuläget finns inga svar på orsaken till händelsen. Det troliga är också att ingen kommer att kunna ställas till svars för olyckan eftersom föraren av arbetsfordonet är en av de omkomna.

– Det finns inledningsvis inga svar på varför olyckan överhuvudtaget inträffade, säger polisens trafikutredare Christer Hedlund. Det kan ha varit sjukdom. Men jag vill inte spekulera.

Polisens hopp

Just nu ställer polisen sitt hopp till de två personer som färdades i den kraschade Skanska-bilen – och överlevde frontalkrocken.

– Vi hoppas kunna hålla vittnesförhör för att bättre kunna få en bild av händelsen, säger Christer Hedlund.

Platsen för olyckan är en lång raksträcka mellan två rondeller i utkanten av Staffanstorp. Vägen saknar mitträcken, men det finns varken backkrön eller andra faror. På en längre sträcka är 80 kilometer i timmen tillåten hastighet.

Varför Skanska-bilen färdats mot färdriktningen en längre sträcka med fyra personer i hytten är ett mysterium.

– Vi har tagit färdskrivarblad i beslag, men det finns inget som tyder på att man kört för fort, säger Christer Hedlund.

Han säger att polisen nu gör en teknisk undersökning av fordonet. Sedan kontrollerar man telefoner. Det sker även en allmän platsundersökning. Sedan ska alla vittnen höras i målet.

– Vid alla dödsolyckor på vägarna i Sverige gör också Trafikverket sin en egen utredning. Det sker i det här fallet också, säger Christer Hedlund.

”En tragedi”

Matti Kataja, tillförordnad presschef på Skanska, beskriver händelsen som en fruktansvärd tragedi och att företagets tankar går till alla som drabbats och deras familjer.

Redan på måndagen gav företaget sina anställda en möjlighet att få träffa psykolog. Ett kristeam från Skanska Sverige började jobba för att stödja medarbetarna. På tisdagsmorgonen samlades ett 70-tal kolleger i Malmö för en tyst minut.

– Under tisdagen låg stora delar av verksamheten nere för att ge medarbetarna möjlighet att träffas, säger Matti Kataja. Skanska har även tillsatt en regional incidentgrupp med stöd på plats. 

Räddningstjänsten: Så ska du agera vid en trafikolycka

Räddningstjänsten ger sina bästa råd

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.