Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vittnesmålen inifrån: Mobbning, bestraffning och tystnadskultur

Linda, Maria och Hanna berättar för Expressen om hur det var att arbeta på kvinnoorganisationen Roks.
Foto: SVEN LINDWALL
Maria.
Foto: SVEN LINDWALL
Hanna.
Foto: SVEN LINDWALL

Utåt skanderar den feministiska rörelsen Roks, som organiserar runt hundra kvinno- och tjejjourer runtom i landet, ”tillsammans i systerskap”. 

Men bakom fasaden vittnar flera kvinnor om en tystnadskultur och ett ledarskap präglat av mobbning, bestraffning och utfrysning. 

Trots att kansliet vanligen bara haft runt sex-sju fasta tjänster har fyra personer blivit sjukskrivna på grund av arbetsmiljön under de tre senaste åren. 

– Man pratar om systerskap, men det var absolut inga spår av det på Roks. Det var en kall och fientlig miljö som bröt ner kvinnor, säger en tidigare anställd. 

Expressen Premium

Sommarerbjudande: Testa Premium fritt hela sommaren

Läs alla artiklar till 31 augusti för 0 kronor, därefter är priset 79 kr/mån. Digital prenumeration. Ingen bindningstid, säg enkelt upp online när du vill.

Genom att klicka på “STARTA PREMIUM” godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.

Pappan: ”Vi tvingades flytta från vår lägenhet”

Frågan som formade V-ledaren – nu berättar pappan Parviz Dadgostar: ”Kunde känna vår oro”

Våldtagen 12-åring blev tvångsgift med styvpappa

Klasskamrater hjälpte att larma • Advokaten: Aldrig haft så grovt hedersrelaterat ärende

Hot, skrik och misshandel: Grannfejden som delar byn

Bråket om grusvägen utanför Hörby har rasat i flera år: ”Jag är rädd”